Malaria is nog steeds een van de dodelijkste ziekten wereldwijd. De bestaande medicijnen zijn duur en schaars voor de bevolking in malariagebieden. De Artemisia annua plant bevat een mengsel van artemisinine en flavonoïden en is daardoor geschikt als goedkoop alternatief medicijn.
De businessunit Glastuinbouw onderzoekt hoe het gehalte aan deze stoffen bij deze plant kan worden verhoogd door belichting met UV en het tijdelijk geven van hoge lichtniveaus. De reactie van de betrokken metabole processen op de diverse lichtbehandelingen wordt onderzocht door het meten van de genexpressie in diverse rassen, chemotypen genaamd.
Synthetische biologie
Met die kennis kan dan via synthetische biologie een specifieke lichtreceptor worden ingebouwd die de aanmaak van het medicijn stimuleert. Het doel voor de lange termijn is om chemotypen te ontwikkelen die in regio’s met malaria kunnen worden geteeld en die via een eenvoudige lichtbehandeling voldoende goedkoop medicijn kunnen produceren. Dit onderzoek wordt gefinancierd met kennisbasismiddelen.
Tekst: Pieter de Visser.