Slechts weinig telers combineren hun tuinbouwbedrijf met een andere baan. Antoni de Bruin uit Klazienaveen behoort tot de uitzondering. Naast zijn paprikabedrijf ACB Agro van 6 ha, verdeeld over twee locaties, adviseert hij een aantal vruchtgroentetelers in de grensregio, onder wie twee Duitsers. “Beide activiteiten versterken elkaar. Telen en adviseren gaan heel goed samen”, zegt hij over zijn opmerkelijke keuze.

Tot 2010 zat Antoni de Bruin in een maatschap met zijn vader en broer, daarna was hij vier jaar als adviseur actief in diverse landen. In 2014 huurde hij een tuin van 3 ha en startte hij met de teelt van groene paprika’s. Vorig jaar verdubbelde hij zijn areaal met een voormalig rozenbedrijf, dat een paar honderd meter verderop ligt.

4 kg meerproductie

Dankzij de al aanwezige lichtinstallatie (6.000 lux SON-T) realiseert hij hier grotere eerste en tweede zetsels en oogst hij tot eind mei zo’n 4 kg/m² meer dan gebruikelijk. “Of een nieuwe lichtinstallatie rendabel zou zijn weet ik niet, maar deze hing er nu eenmaal. Daardoor kan ik met kleinere planten starten en ligt er een groter wortelvolume in de mat wanneer ze in productie komen.”
Tot de eerste zetting staan de lampen 6 uur per dag aan, daarna 14 uur. “Het is een extra stuurmiddel dat in de duurste periode ook nog een leuke meeropbrengst oplevert”, aldus De Bruin.

Activiteiten versterken elkaar

Ondanks de drukte op het eigen bedrijf is de ondernemer meerdere dagen per week op pad als adviseur. “Het was geen bewuste keuze om dat te gaan doen, maar ik werd een paar keer door collega’s gevraagd om mee te denken en merkte dat ik dat heel plezierig vond. Het is leuk om een ander te helpen, je hoort en ziet veel en dat houdt me ook scherp als teler. Beide activiteiten versterken elkaar en ik geloof dat mijn klanten die combinatie waarderen. Anders dan een full time teeltadviseur zit ik als ondernemer ook zelf aan de knoppen. Telen en adviseren gaan heel goed samen. Ik heb zeer capabele medewerkers. Dat is ook een voorwaarde om meerdere locaties te kunnen runnen. Bovendien kan ik via internet altijd en overal inloggen op mijn klimaatcomputer. Het is echt niet nodig om permanent op het bedrijf te zijn.”

Tekst: Jan van Staalduinen