De gebroeders Eduard en Richard ter Laak van Ter Laak Orchids gaan hun phalaenopsiskwekerij in Wateringen uitbreiden. Op de al in bezit zijnde grond aan de Middenzwet 23 wordt volgend jaar 50.000 m2 DaglichtKas bijgebouwd.

In 2013 is al 4.000 m2 van dit type kas gebouwd voor de Young Plants afdeling. Dit jaar kiest Ter Laak Orchids weer voor een DaglichtKas. De afgelopen jaren zijn er goede ervaringen mee opgedaan. De eerste jaren is ruim 50% energiebesparing gerealiseerd op het warmteverbruik en ook nog 30% bespaard op het elektraverbruik voor de belichting. Verder is ook de plantkwaliteit verbeterd. Technokas en zusterbedrijf Bode Project- en Ingenieursbureau zijn de bedenkers van de DaglichtKas en gaan dit project realiseren. Zij realiseerden ook de bestaande kas van Ter Laak. De bouw start medio februari 2017, in 2018 zal de kas worden opgeleverd.

Daglichtinstallatie

De DaglichtKas is uitgevoerd met dubbel glas. Er wordt geen energiescherm aangelegd, terwijl de energiebesparing juist hoger is. Het kasdek heeft een daglichtinstallatie, die bestaat uit lenzen (in het dubbele glas) en beweegbare collectoren. De installatie werkt als een scherminstallatie: al het directe zonlicht wordt door de lenzen op een lijn geconcentreerd en opgevangen door de beweegbare collectoren. Bij teveel licht wordt dat directe licht weggevangen en blijft alleen diffuus licht over. Een scherminstallatie kan niet sneller werken. Een buitenscherm kan daardoor achterwege blijven. Het geconcentreerde zonlicht warmt de collectoren op en verzamelt zo energie uit de kas. Die wordt in de installaties (bronnen, warmtepomp, buffersystemen) opgeslagen en hergebruikt. Het resultaat is een kas die per saldo weinig tot geen energie verbruikt en een optimaal kasklimaat creëert door constant perfect licht bij de plant, aldus het persbericht.

Ambitie en strategie

Is deze stap in nieuwbouw wel verantwoord, gezien de recent opgeleverde vestiging in Guatemala? Richard ter Laak: “Groei is geen doel op zich bij Ter Laak Orchids, maar deze stap past goed in onze ambitie en strategie op weg naar een duurzame glastuinbouw en een optimale klantbediening. We willen de klant blijven verrassen. De DaglichtKas maakt het mogelijk om verdere energiebesparing te realiseren en de investering in de vernieuwende vooruitstrevende automatisering geeft ons mogelijkheden om klanten meer dan tevreden te stellen.”

Partners

De laatste tijd is samen met Technokas en Bode Project- en Ingenieursbureau veel tijd gestoken in de doorontwikkeling van dit type kas, maar ook in de financiële haalbaarheid. Mede dankzij financiële ondersteuning van de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken kan dit project worden gerealiseerd. De bouwbegeleiding is net als vorige bouwfases in handen van AAB uit Naaldwijk. Verder is Bosman Van Zaal uit Aalsmeer wederom de partner voor interne logistiek.

De bouw van de Daglichtkas is straks te volgen via de website van Ter Laak Orchids.

Bron: Technokas/Ter Laak Orchids. Foto: Kas als Energiebron.

Gerelateerd