Hoe ziet de toekomst van de tuinbouw in 2050 eruit? Deze vraag was afgelopen jaar heel actueel bij Glastuinbouw Nederland. Samen met een futuroloog zijn er verkenningen geweest in de sector met stakeholders over vier verschillende toekomstbeelden.
Opvallend daarbij is dat het lastig blijkt om echt out-of-the-box te denken. Veel bedenksels zijn al actueel of staan op de rand van introductie, neem bijvoorbeeld oogstrobots. Ik denk dat we voor velen dus al in de toekomst leven en met de komst van AI (Artificial Intelligence) is de ontwikkelsnelheid alleen maar toegenomen.
Zoals altijd moet een nieuwe technologie eerst volwassen worden om breed toepasbaar te zijn. De innovatiekracht van de tuinbouw is wat mij betreft wederom ongeëvenaard. Meerdere kwekerijen worden al nagenoeg autonoom bestuurd door algoritmes, smartwatches die realtime handelingen en aantallen registreren. Zelf zijn we, op moment van schrijven, bezig met de implementatie van een robot die karren kan bouwen.
Maar hoe ziet de toekomst van 2050 er dan echt uit? Het mooie van deze vraag is dat die door iedereen anders beantwoord zal worden. De tuinbouwsector heeft innovators, snelle implementeerders, late implementeerders en ondernemers die hun tijd wel gaan uitzitten met wat ze voor handen hebben. Zoals we nu naar kassen kijken uit de jaren ‘60 tot ‘80, zullen we dan kijken naar kassen uit de jaren ‘90 tot ‘10. Oud, vergaan, op de verkeerde locatie, niet uitgerust met de laatste snufjes en omstandigheden.
Technologisch durf ik niet te voorspellen wat er dan onmogelijk is. Deze zomer heeft Neurolink een tweede patiënt, Alex, voorzien van een hersenimplantaat, waarmee hij in staat is videospellen te spelen en eenvoudige CAD-tekeningen te maken. Als we hierop voortborduren, dan kan de teler van de toekomst door de kas lopen en met zijn gedachten plaatselijk water laten geven waar hij droge planten ontdekt. Of met zijn gedachte een drone laten opstijgen om door de gewassen te vliegen om een beeld te vormen hoe het er bij staat.
Word je echter benauwd bij dergelijke toekomstbeelden? Kijk dan op YouTube nog eens terug naar de documentaire van Bromet & dochters uit 1998 over de mobiele telefoon. Ik wens iedereen een onvergetelijke toekomst.
Dieter Baas, perkplantenteler in Ens