Botrytis was sinds het gebruik van biostimulant Vitact-F niet meer voorgekomen in hun tomatenteelt, liet teler Noud Steegh van Kwekerij Grenspaal uit Wellerooi vorig jaar augustus weten. Maar hoe staat het er nu voor? Zijn zoon Roy licht toe.

“Last van Botrytis hebben we ook afgelopen teelt niet gehad. We hebben er geen correctiemiddelen voor hoeven te gebruiken”, zegt Roy Steegh. “Maar goed, het blijft altijd de vraag: ligt het aan het middel of aan de omstandigheden?”
In Wellerooi telen vader en zoon 4 ha tomaten onbelicht en 4 ha belicht. De reden dat hij het middel afgelopen teelt wederom inzette, was het positieve effect ervan op zijn tomatenplanten. “We gebruiken het, omdat dat bevalt, maar er zit ook een bepaalde overtuiging achter”, zegt hij. “Ik heb het idee dat het zorgt voor een extra wortelstimulans. De biostimulant beïnvloedt het wortelmilieu positief, waardoor er meer groei ontstaat, dat wordt omgezet in een hogere productie.”
Afgelopen teelt heeft hij twee goten onbehandeld gelaten, zodat hij de resultaten kon vergelijken. “Het zijn geen verschillen van 10 procent, maar ik meet toch zeker enkele procenten verschil in vruchtgewicht.”

Hygiëneprotocol in hoog vaandel

Momenteel zit hij middenin de teeltwisseling van zijn belichte teelt. De onbelichte teelt volgt half november. “De laatste jaren nemen we meer de tijd om het goed te doen”, zegt hij. “Vroeger lieten we de kas zo’n 10 tot 14 dagen leeg. Dat kunnen we ons nu niet meer permitteren. Nu staat de kas zeker 2,5 tot 3 weken leeg.”
Het begint eigenlijk al met het einde van de oude teelt. “Schoon eindigen is enorm belangrijk. Na de laatste tomaten zijn geplukt, voeren we nog een laatste bespuiting uit op het afgedragen gewas om het eventueel nog levend materiaal af te doden. Daarna gaat het plantmateriaal de versnipperaar in en is de kas zo goed als ziekte- en plaagvrij. Daarna volgt er nog een desinfectie van de lege kas en we beginnen schoon met de nieuwe teelt.”
Het hygiëneprotocol staat dan ook in hoog vaandel op het bedrijf, vooral sinds de komst van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). “Toen dit bekend werd, hebben we ons protocol nog eens scherp tegen het licht gehouden en het bestrijden van virussen extra aandacht gegeven. Dat heeft ertoe geleid dat we nu ook Menno florades inzetten bij de teeltwisseling. Wat goed is, moet je zo houden, maar wat beter kan, moet je verbeteren.”

Tekst: Marjolein van Woerkom, beeld: Wilma Slegers