Anthura uit Bleiswijk werd gisteren uitgeroepen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019. De drie overige genomineerden – Dekker Chrysanten, Opti-flor en Wim Peters Kwekerijen – hoeven zich echter geen verliezers te voelen. Peters: “De nominatie was al een hele eer en daar zijn we erg blij mee. Anthura is een terechte winnaar.”

Vanaf deze plaats oprechte felicitaties aan het volledige team van Anthura. In een goed gevulde zaal op de Keukenhof nam een dolblije directeur Mark van der Knaap de trofee in ontvangst van juryvoorzitter Michiel van Ginkel.
Het was sowieso een bijzonder podium met maar liefst vier genomineerden, die bovendien allemaal actief zijn in teelt en/of vermeerdering onder glas. In korte videopresentaties werden de genomineerden voorgesteld aan het publiek. Er ging een hoorbare zucht door de zaal toen de beelden verschenen van het oude bedrijf van Wim Peters, die kort na de verwoestende hagelbui van 23 juni 2016 in Someren waren geschoten.

Noodgedwongen bezinning

“In twee, drie minuten was het gebeurd”, blikt de tomatenteler terug. “Van ons 16 ha grote kassencomplex was niets meer over. In de periode daarna moest ik mij noodgedwongen bezinnen op de toekomst. Gelukkig was het bedrijf goed verzekerd en kon ik enkele maanden later beginnen aan een hypermodern bedrijf, gebouwd volgens de nieuwste inzichten. Het gaf ons ook de kans om de afzet over een andere boeg te gooien.”

Maatwerk

Peters legt uit dat hij in het verleden twee typen tomaten teelde, waarvan hij de bestemming vooraf niet altijd kende. “Nu telen wij zes soorten tomaten op recept voor klanten die daarop hebben ingetekend”, vervolgt hij. “Wij kennen zowel onze kopers als de eindklanten, die soms heel specifieke wensen hebben. Je weet precies voor wie je in de weer bent en het leveren van maatwerk bevalt ons uitstekend. De nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs zie ik als een enorme blijk van waardering voor onze inzet en daar zijn we met zijn allen echt trots op. Het is een kroon op het werk in de afgelopen jaren, al waren we op het oude bedrijf ook al heel ver met innovatie en duurzaam telen.”

Tekst: Jan van Staalduinen.

Gerelateerd