In seizoen 2016-2017 zal er weer belichtingsonderzoek plaatsvinden bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Ditmaal kiezen de onderzoekende partijen voor fijnere tomatentypen. De start van de teelt is 18 augustus. Vanwege dit vroege tijdstip gaat het huidige tomatengewas er wat sneller uit. Piet Hein van Baar van Philips Horticulture meldt dat open gewassen en vroege plantingen waarschijnlijk meer baat hebben bij topbelichting met LED’s.

Fijnere tomatenrassen komen dan al snel in beeld. Daarom zal het tros-cherry tomatenras Juanita in de nieuwe proef het hoofdras zijn. Natuurlijk zullen er ook wat andere rassen meelopen, zoals afgelopen seizoen.

Arjan Bimmel van De Ruiter meldt dat het veredelingsbedrijf meer wil focussen op smaak en duurzaamheid. Om die reden is het geïnteresseerd in de deelproef met twee watergeefstrategieën. Vorig jaar (2014/15) gebeurde dat ook al, met twee en drie liter druppelaars. In de nieuwe proef is gekozen voor één soort druppelaars en door middel van variatie in druppelbeurten en EC.

Topproductie

Vanwege de vroege plantdatum is de proef met de grove trostomaat Merlice vroeg afgerond. Ondanks de korte teeltduur van week 42 tot en met week 31 is er een topproductie van 90 kg/m2 gehaald. Daarvoor is wel maximaal belicht met 104 µmol/m2/s toplicht en twee rijen tussenlicht van ieder 53 µmol/m2/s. Afgelopen seizoen heeft een enthousiaste begeleidingscommissie van telers de proef gevolgd en aangestuurd. Het initiatief voor deze demonstratieproef ligt bij Philips Lighting, Delphy, De Ruiter en Cultilene.

Tekst en foto: Pieternel van Velden.