Tien jaar geleden was de belangstelling van studenten voor de Wageningse studie Plantenwetenschappen dramatisch laag. Tegenwoordig is het beeld juist heel positief, vertelt Leo Marcelis, die in december benoemd is tot hoogleraar Tuinbouw en Plant-product Fysiologie.

In deze functie leidt hij de leerstoelgroep Tuinbouwketens en is hij verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. De tuinbouwsector heeft met de campagne It’s Alive de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om meer jongeren voor een tuinbouwopleiding te interesseren.

Stijgende belangstelling

Marcelis was hiervoor hoogleraar Plantenteelt in Energiezuinige kassen en teamleider binnen Wageningen UR Glastuinbouw. “De belangstelling voor Plantenwetenschappen is de laatste jaren steeds stijgend. We trekken nu veertig studenten per jaar voor de bachelor (de eerste fase van de studie). In de laatste fase – de masteropleiding – komen daar nog zeventig mensen bij, vaak uit het buitenland”, vertelt hij.

Beste studie in Nederland

Binnen deze opleiding is kastuinbouw de grootste specialisatie. “Jaarlijks begeleiden wij veertig afstudeeropdrachten op tuinbouwgebied. Met deze aantallen zijn we heel blij en we proberen nog verder te groeien. De bachelorstudie Plantenwetenschappen is beoordeeld als beste studie in Nederland. Dat zal waarschijnlijk wel een aanzuigend effect hebben. Daarnaast heeft Wageningen Universiteit als geheel een zeer goede naam.”

Tekst: Tijs Kierkels