Vertical farming, een innovatieve en belangrijke internationale ontwikkeling, krijgt volgend jaar een eigen paviljoen op de GreenTech in Amsterdam. Daarnaast wordt er over dit onderwerp een conferentie georganiseerd. Daarvoor is organisator RAI Amsterdam een samenwerking aangegaan met GreenTech en the Association for Vertical Farming.

The Association for Vertical Farming (AVF) is een snel groeiende, internationale non-profit organisatie. Zij richt zich op geavanceerde technologieën, ontwerpen en businessmodellen om verticaal groenten, fruit en siergewassen te verbouwen. Dit gebeurt niet alleen in kassen, maar steeds vaker ook in loodsen en zelfs leegstaande kantoorgebouwen. De vereniging heeft als missie om de beweging van vertical farming op een duurzame wijze te laten groeien, zodat partijen die zich hiermee bezig willen houden gezond voedsel op een duurzame en milieuverantwoorde manier kunnen produceren.

‘New kids on the block’

Het vertical farming paviljoen zal straks te vinden zijn in de nieuwe hal 8, die aan de beurs GreenTech is toegevoegd. Deze hal bevat specifieke presentaties op het gebied van vertical farming, en in de nabijheid wordt ook het congres georganiseerd. “Urban en vertical farming zijn de ‘new kids on the block’,” zegt Mariska Dreschler, manager van GreenTech. “Landen als Japan, de VS en de VAE zijn erg enthousiast om deze nieuwe productiemethode verder te ontwikkelen en te ontdekken, omdat ze een duurzame aanpak behelzen voor zowel de steden als het platteland. Daarom hoort dit concept ook op GreenTech thuis.”

Minder water, meer voedsel

Volgens onderzoekscijfers van de leden van de AVF gebruikt men bij vertical farming tot wel 98% minder water in vergelijking tot traditionele tuinbouw en produceert men meer voedsel dan op een ‘normaal’ tuinbouwbedrijf met een vergelijkbaar productie-oppervlak. De beurs GreenTech vindt plaats op 14, 15 en 16 juni 2016 in de RAI te Amsterdam.