Het investeringsfonds Victus Participations doet met de aankoop van een meerderheidsbelang in PB Techniek zijn eerste investering. Victus heeft afgelopen zomer 90 miljoen euro opgehaald om gericht te kunnen investeren in de food en agro sector.

Victus is opgericht door enkele ervaren beheerders van private equity die hun vermogen ophalen bij kapitaalkrachtige en vermogende families. De leiding is in handen van Guus Overdijkink en Patrick Groeneveld, die met het opgehaalde investeringsgeld een portefeuille willen opbouwen in de voedings- en agrarische sector.

In Nederland en buitenland

Het in Maasdijk gevestigde PB Techniek is de eerste kraal aan de ketting die Victus wil gaan rijgen. PB Techniek is een gevestigde installateur in de tuinbouw voor elektro- en watertechniek. Zij werken voornamelijk voor telers van groenten, bloemen, medicinale cannabis en algen. Behalve in Nederland is PB Techniek bijvoorbeeld ook actief in Canada, de VS en Rusland. Dit najaar nam PB Techniek nog de tuinbouw-tak over van een Canadees installatiebedrijf, zo maakte de installateur eerder deze week bekend.

Voedselproductie laten groeien

Patrick Groeneveld denkt dat PB Techniek een belangrijke speler is om de glastuinbouw te helpen om de voedselproductie wereldwijd te laten groeien. Door de kassen vol te stoppen met hightechapparatuur kunnen de opbrengsten van gewassen in veel gevallen hoger uitvallen in vergelijking tot de teelten in de open lucht, zegt Groeneveld in het Financieel Dagblad.

Participeren in nieuw bedrijf

Groeneveld zegt in het FD dat de ‘oude’ eigenaren van PB Techniek mee investeren in het bedrijf. De broers Koen, Paul en Mark Brabander verkopen een meerderheidsbelang aan Victus en gaan participeren in een nieuw opgerichte, gezamenlijke holding. De precieze waarde van de deal blijft geheim. Volgens het FD is het wel duidelijk dat Victus een grote investering doet binnen de bandbreedte van 2 en 20 miljoen euro, die het fonds hanteert.

Groei van de omzet

Bij PB Techniek werken zo’n 50 mensen, terwijl bij grote opdrachten nog vele extra mensen worden ingehuurd. Voor 2019 verwacht PB Techniek een omzet van 40 miljoen euro, een groei van ruim 10% ten opzichte van dit jaar. De komende drie à vijf jaar moet de omzet met 50% kunnen toenemen.

Bron: Het Financieele Dagblad/Victus, beeld: Mario Bentvelsen