De organisatie van de Tuinbouw Ondernemersprijs biedt op woensdag 10 januari een inspiratievol programma aan over ondernemerschap. Ondernemers in de tuinbouw kunnen deze bijeenkomst niet aan zich voorbij laten gaan, vindt Diana Duijvestijn. Dit jaar staat deze in het teken van duurzaam ondernemen. Gastspreker is Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely die een inkijkje geeft in de chocolade-industrie.

“Dit jaar stellen we het thema ‘Duurzaam ondernemen, zó doen we dat’ centraal. Het is een belangrijk criterium waarop wij de kandidaten van de Tuinbouw Ondernemersprijs toetsen en speelt een centrale rol binnen de tuinbouw”, vertelt Duijvestijn, die de projectorganisatie voert. Het programma van de nieuwjaarsbijeenkomst en de prijsuitreiking in de Keukenhof zal meerdere facetten van dit thema belichten. “Wij denken dat de inhoud juist leerzaam is voor ondernemers. Bovendien is niets mooier dan de winnaar van de prijs te kiezen te midden van vakgenoten.”

Tony’s Chocolonely

In duurzaamheid vervult Tony’s Chocolonely een belangrijke en succesvolle voortrekkersrol binnen de voedingsmiddelenindustrie. Het chocolademerk is ontstaan nadat journalist Teun van de Keuken in 2003 constateerde dat er nog steeds veel kindslaven werken op cacaoplantages in West-Afrika. Zijn onderzoek leidde uiteindelijk tot de productie van een eigen slaafvrije reep. Tony’s Chocolonely is inmiddels twaalf jaar onderweg naar 100% slaafvrije chocolade. Van Zanten zal in de bijeenkomst uitleggen hoe dit kronkelige pad verloopt en een dialoog aangaan met de zaal.

Interactie publiek

Ook de genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs zullen uitleggen wat dit thema voor hun bedrijven betekent. Duijvestijn: “We willen deze middag een interactie laten ontstaan tussen sprekers en publiek, waardoor de aanwezigen geïnspireerd naar huis gaan.”
De genomineerden voor dit jaar zijn biologisch dynamisch groentebedrijf De Lepelaar uit Sint Maarten, orchideeënbedrijf OK Plant uit Naaldwijk en handelsbedrijf Royal Lemkes uit Bleiswijk. Aan het eind van de bijeenkomst wordt bekend wie van deze drie dit jaar de Tuinbouw Ondernemersprijs ontvangt. Wie aanwezig wil zijn kan zich via de website van de organisatie aanmelden. Daar staat ook het volledige programma.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd