Wageningen UR Glastuinbouw heeft met een aantal partners de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het Groente Paleis in West-Vlaanderen: een ambitieus gebouw voor onderzoek en demonstratie van groenteteelt.

Een team bestaande uit Wageningen UR Glastuinbouw, Van Bergen Kolpa Architecten, Meta, Smiemans en Tractebel Engineers bedacht het innovatieve ontwerp: een echte landmark voor ‘The Green Hub’ aan de ring van Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van Groente- en fruitveiling REO, het voedsel-logistieke hart van West-Vlaanderen. Het Groente Paleis is opgebouwd uit glas en staal, een ijle kasconstructie die rust op de betonnen sokkel van de veiling.
Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw. “Dit wordt een flinke schaalsprong in stedelijke tuinbouw op daken”, zegt Jan Willem de Vries van Wageningen UR. “De grootste van Europa, waar we graag onze kennis voor inzetten.”

Landmark

In het 9.500 m² grote gebouw komen hightech onderzoekfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroenten, omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In vier verschillende klimaatzones kan zo de teelt van tomaat en sla maar ook van peper en aardbei beleefd worden.
De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouw Plein met bezoekersfaciliteiten in het hart van het gebouw. In de zogenaamde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.
De bouw start begin 2017 en het gebouw opent in de eerste helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en het publiek.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw, beeld: Van Bergen Kolpa Architecten