Met die vraag ging onderzoeker Sacha Bakx samen met haar collega’s van Van Iperen aan de slag. “Dat het middel effectief is tegen onder andere trips en luis wisten we al. Maar wat gebeurt er bij veelvuldig gebruik met de populatie roofmijt? Als blijkt dat Flipper het biologisch systeem om zeep helpt, is het middel namelijk erger dan de kwaal.”

Tot op heden worden in de chrysantenteelt roofmijten vooral gebruikt in combinatie met azadirachtin-houdende middelen. Dat is gebleken effectief. Er zijn echter beperkingen in hoe vaak je het mag gebruiken. Sacha: “Je wilt als teler binnen het etiket blijven, het is dus prettig als je kunt afwisselen tussen middelen. Een groot voordeel van Flipper is de contactwerking op luis. Al met al interessant genoeg om een proef op te starten.”

Positief gevoel

Omdat men bij Dukker Chrysanten uit Bleiswijk, lid van telersvereniging Zentoo, een positief gevoel had bij Flipper, werd besloten daar een eerste proef te doen in de cultivar Radost. In Radost lopen roofmijten goed, maar omdat het gewas geen grote bladeren aanmaakt en vrij open is, kunnen ze meer last hebben van een bespuiting. Sacha: “We hebben één kap wekelijks bespoten met een middel met als werkzame stof azadirichtin, een andere kap met Flipper. In die tijd werd in beide kappen vier keer Montdorensis uitgezet (450 per m²). Na een periode van vijf weken was tussen beide kappen geen verschil in aantal Montdorensis en ook de tripsdruk was gelijk.” (zie grafiek)

   

Vervolg proeven

“Deze eerste proef geeft aan dat het gebruik van Flipper in Radost geen schadelijk effect heeft op de Montdorensis en dat het effect van Flipper vergelijkbaar is met azadirachtin. We gaan dit experiment nog een aantal keer herhalen, voordat we definitief antwoord kunnen geven op onze onderzoeksvraag. Zo zullen we ook proeven moeten doen in andere cultivars, omdat roofmijt zich nu eenmaal makkelijker vestigt in de ene cultivar dan de andere. De eerste resultaten zijn in ieder geval hoopgevend.”

Wordt vervolgd!

Meer weten of zelf meedoen met een proef?
Neem contact op met Sacha Bakx: bakx@iperen.com
Praktijkgericht Onderzoeker, Van Iperen