Door de energiecrisis is het areaal phalaenopsis naar schatting zo’n 30 procent gekrompen. De prijsvorming is ronduit goed te noemen, volgens Heimen Quik van CJ Orchids uit Gameren. Wel valt het uiteindelijke voordeel wat tegen door de 10 à 20 procent gestegen kosten voor arbeid en materialen.
Het gaat daarbij niet alleen om de arbeidskosten voor het eigen personeel, maar ook voor de arbeidskosten van de toeleveranciers van substraat, potten, etc. Ook zij berekenen de extra arbeid door in hun producten.
Energiebesparing
Dankzij een reeks investeringen is het energieverbruik van het 4,2 ha grote phalaenopsisbedrijf stukje bij beetje afgenomen van 7 naar 5 miljoen kuub gas. “We hebben geïnvesteerd in LED-lampen, warmtepompen en modernere WKK’s. Verder gaan we bewuster om met energie en ontvochtiging. Als we deze investeringen niet hadden gedaan, waren we nu veel meer aan energie kwijt geweest. Als je het vergelijkt met ruim vijf jaar terug, is de energie flink duurder geworden.”
Vanaf 2014 begonnen de ondernemers met veredelen. Ze hebben een eigen veredelaar in huis. Een teeltman kijkt mee of de selecties ook praktisch te telen zijn. Doel was het streven naar eigen, mooiere en betere rassen. Nu, tien jaar telen ze bijna alleen nog eigen rassen. Quik: “Vanaf april 2025 hebben we hier 100 procent eigen planten opgepot staan. Vanaf voorjaar 2026 leveren we alleen nog eigen rassen.”
Chrysanten
CJ Orchids is onderdeel van het 9,3 ha grote bedrijf Cornelisjan Flowers, waar behalve phalaenopsis ook troschrysanten en snij-campanula’s worden geteeld. Hoewel het bij de phalaenopsis niet slecht loopt, gaat het met de chrysanten erg goed. En dan gaat het niet alleen om de prijsvorming, ook op het gebied van de gewasbescherming. “Er zijn genoeg plagen, maar ze zijn tot nog toe goed biologisch te bestrijden. We kunnen niet echt met de vinger aanwijzen waarom het zo goed gaat. We zijn positief verrast.”
Hij wil echter niet op de zaken vooruit lopen. Met de ‘gewone’ plagen, zoals trips loopt het goed. Het seizoen van de wantsen komt er nu aan. Die blijven lastig.
Bouwplannen: chrysant of phalaenopsis
Er ligt nog 9 ha grond, achter de kwekerij leeg, klaar om bebouwd te worden. “We zijn nu in de fase dat we afwegingen maken voor welk gewas we gaan kiezen: chrysant of phalaenopsis. We weten nu wat we hebben. We hebben geen zin meer in extra hoge investeringen. We doen liever een pas op de plaats dan tot onze nek in de schulden te moeten zitten. Voor de lange termijn zijn orchideeën zeker interessant. Daar tegenover staat dat het met de chrysanten dit jaar erg goed loopt. Het is dus nog echt de vraag waar we over anderhalf jaar staan.”
Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn