Paprikatelers werden de afgelopen jaren geconfronteerd met meerdere hardnekkige problemen, zoals de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula), moeilijk te bestrijden bladluizen en plantuitval door slecht presterende of zieke wortels. Nieuwkoop Paprika uit Nootdorp had afgelopen zomer voornamelijk last van Nezara, waartegen wekelijks intensief werd gescout. Desondanks is Pascal van de Sande tevreden over het verloop van het seizoen.
‘Zonder wrijving geen glans’, luidt een bekende uitdrukking. Aan wrijving in de vorm van hardnekkige belagers en kwetsbaar gebleken wortels heeft het paprikatelers de laatste jaren beslist niet ontbroken. Soms zelfs zo ernstig, dat van een redelijke opbrengst geen sprake kon zijn. Voor Nieuwkoop Paprika vormde Nezara de grootste uitdaging.
Invliegen vanuit bosrand
Pascal van de Sande: “Succesvolle biologische bestrijders zijn er nog niet en omdat ons bedrijf naast een bosrand staat waar de wantsen waardplanten hebben, zien we Nezara ieder jaar al vroeg in onze kassen verschijnen”, vertelt de teler. “We steken veel tijd en moeite in de bestrijding, die neerkomt op zorgvuldig scouten en met de hand doodknijpen. Er zijn heel weinig effectieve insecticiden beschikbaar en geen van alle is verenigbaar met biologische bestrijders. Een middel als Gazelle gebruiken we daarom alleen in uiterste nood.”
Doodknijpen
Iedere vrijdagmiddag en soms ook nog op zaterdag liepen er tien tot vijftien medewerkers door de paden om de planten stuk voor stuk te bekijken en de aanwezige wantsen en nimfen onschadelijk te maken. Hierdoor bleef de gevreesde plaag toch onder controle.
“Desondanks hebben de wantsen wel wat productie gekost”, stelt Van de Sande vast. “Bovendien is deze bestrijdingsmethode erg duur, dus het zou echt een verademing zijn als er een geschikte biologische bestrijder wordt gevonden. Tot die tijd blijven we roeien met de riemen die we hebben.”
Bladluizen onder controle
Ondanks de grote moeite die het kostte om Nezara de baas te blijven, is Van de Sande tevreden met het behaalde teeltresultaat. De gevreesde resistente luizen hielden zich dankzij het relatief koele weer rustig en zijn effectief onderdrukt door sluipwespen en met behulp van een spuitrobot die om de paar weken een behandeling uitvoerde met NeemAzal of Azatin (werkzame stof: azadirachtine). Aanvullend is er op de twee tuinen met gezamenlijk 9,5 ha teeltareaal één keer een behandeling uitgevoerd met een chemisch middel. “Op de ene tuin is Teppeki één keer meegedruppeld, op de andere tuin Verimark. Daar hebben we het goed mee gered.”
Geen wortelproblemen
De opvallende wortelproblemen waarmee veel paprikatelers in de afgelopen twee, drie jaar te kampen hebben, zijn tot nu toe voorbijgegaan aan de Nootdorpse kwekerij. De teler zegt een verband te vermoeden met te zuinig stoken als gevolg van de hoge gasprijzen, waartoe hij zich niet heeft laten verleiden.
“Wij investeren bewust in sterke wortels aan het begin van de teelt en doen ons best om de schommelingen in het kasklimaat te beperken”, legt hij uit. “Ik heb het gevoel dat onze teeltwijze resulteert in weerbare planten. In de vroege ochtend luistert het klimaat extra nauw. Bij zonsopkomst wil ik de kastemperatuur al op 21ºC hebben. Dat kost misschien wat meer energie, maar het helpt om de planten bijtijds en op een rustige manier te activeren. Door intensiever schermen en een extra scherminstallatie is ons gasverbruik overigens een heel stuk lager dan in het verleden.”
Van Fusarium of uitval door andere oorzaken heeft het bedrijf totaal geen last gehad. Van de Sande ziet dan ook geen reden om over te stappen op een organisch substraat, wat veel collega’s wel gedaan hebben of overwegen. “Steenwol bevalt ons nog steeds. We gaan in het nieuwe seizoen wel wat proeven doen met glaswol en organisch substraat, gewoon om te zien hoe dat gaat.”
Tekst: Jan van Staalduinen