Het was een goed seizoen voor de kas-frambozen van zachtfruitteler René Simons uit Haaren. Hij is nog altijd de enige met een belichte teelt en had daar juist dit seizoen veel profijt van. Simons was als eerste op de markt en net op tijd weg voordat de prijzen inzakten. Zorgen zijn er wel over de stijgende energiekosten. Wellicht gaat de teler terug naar twee teeltcycli onder glas.
Simons is al ruim een maand door zijn kas-frambozen heen. Met een klein gat na de laatste oogst uit de kas, waren eind mei de eerste frambozen van de vollegrond rijp. Voor het kasseizoen zat alles mee. Ziekten of plagen waren er niet, er was niet veel verwarming nodig door de relatief hoge buitentemperaturen en door de inzet van SON-T-belichting was hij ruim drie weken eerder op de markt dan collega’s die alleen stoken. Ook de prijsvorming was goed.
Hausse uit Marokko
“Onze piek was al voorbij toen de stook-telers aansloten en we waren zo goed als klaar toen de niet-gestookte bedrijven in productie kwamen. Voor die laatste groep producenten zat het tegen. Want in juni hadden ze te maken met een hausse van frambozen uit Marokko, waar niemand op had gerekend. Omdat het weer daar lang mild bleef, was Marokko langer op de markt dan normaal,” zegt Simons, die naast ondernemer ook voorzitter van veiling Zaltbommel is.
Belichting geeft veel voordelen
Van de in totaal elf hectare die het bedrijf telt, bestrijkt de kasteelt van frambozen één hectare. Met drie teeltcycli onder glas én de buitenteelt, heeft hij bijna jaarrond aanbod. In 2016 was Simons de eerste die met SON-T ging belichten. Hij is nog altijd de enige. “Tot aan maart zetten we SON-T in; daardoor kunnen we de oogst tot bijna een maand vervroegen en produceren we iets meer als voorheen. We hebben ook even met een mix van SON-T en LED geëxperimenteerd, maar dat werkte hier niet. Belichting maakt ons product wel iets duurder, maar vooral de eerste weken zijn de opbrengstprijzen doorgaans heel goed. We telen een grove framboos voor speciaalzaken – een nichemarkt – en daar wordt iets makkelijker een hogere prijs voor betaald.”
Terug naar twee teeltcycli
De energiekosten vielen mee dit seizoen. Vooral omdat Simons weinig hoefde te stoken. “Framboos is niet heel warmtebehoeftig, maar van januari tot eind maart moeten we toch wel licht stoken. Deze winter was dat heel beperkt gelukkig. Met de stijgende energiebelasting, wordt het steeds lastiger om de winterteelt rond te rekenen. We overwegen daarom serieus om onder glas terug te gaan naar twee teeltcycli en de winter te vermijden.” Daarmee verliest hij voor een deel zijn concurrentievoordeel.
Nieuw ras testen
Spint, trips en luis zijn de belangrijkste bedreigingen voor de teelt, maar die kwamen dit seizoen bijna niet voor in de kasteelt. Simons: “We zetten zo veel mogelijk biologie in, zonder onaanvaardbare risico’s te nemen. Dit jaar viel het allemaal erg mee. Bij de start was er vrijwel geen ziektedruk. Is dat er wel, dan zetten we eerst wat chemie in om een nul-situatie te creëren. Maar dat was dit jaar dus niet nodig.”
De teler produceerde dit jaar naast hoofdras Kwanza ook wat Malaika. “Dat is een nieuw premium ras, een verbeterde versie van de Kwanza. De framboos is grof, hard, lang houdbaar en makkelijk te plukken. We zetten er dit jaar een test van op, met positieve resultaten. Volgend jaar gaan we ermee verder.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis; beeld: Gert Janssen, Vidiphoto