World Horti Center, het mondiale kennis- en innovatiecentrum van de glastuinbouw in Naaldwijk, is op 7 maart onder grote belangstelling geopend. Na de officiële opening door Hare Majesteit Koningin Máxima volgde in de middag een uitgebreid programma met sprekers, workshops, pitches, rondleidingen en demonstraties.

Koningin Máxima zette, in aanwezigheid van het voltallige college, bijna de gehele gemeenteraad en honderden kopstukken uit de glastuinbouw, een speciaal vervaardigde stalen wereldbol in beweging. Die staat symbool voor de grote bijdrage van de tuinbouwketen aan wereldwijde uitdagingen als voedselzekerheid, voedselveiligheid, watermanagement, duurzaamheid en gezondheid. Ook minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was aanwezig bij de officiële opening en onderstreepte de innovativiteit van de glastuinbouw. “De hele wereld heeft behoefte aan steeds meer voedsel, dat duurzaam geproduceerd, veilig en gezond is. Daarin kan de Nederlandse tuinbouw een belangrijke rol spelen. De tuinbouw heeft altijd laten zien: geef ons een uitdaging en wij vinden een oplossing. In dit World Horti Center vind je de hele keten onder één dak.’’

Etalage

Het mondiale kennis- en innovatiecentrum in het Westland heeft met de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven een wereldprimeur. Alle schakels in de tuinbouwketen, zo’n 100 bedrijven, exposeren er hun laatste innovaties en ontwikkelingen jaarrond. Onderwijs op breed mbo-niveau wordt praktijkgericht aangeboden. Daarnaast is er een breed aanbod van colleges op hbo- en universitair niveau, voor zowel studenten als bedrijfsleven. Het centrum is ook bedoeld als broedplaats voor nieuwe initiatieven, zoals HortiHeroes, een incubator en talentenprogramma voor de sector. WHC verwacht als etalage van de tuinbouwsector zo’n 25.000 (internationale) vakbezoekers per jaar.
De bouw ging in september 2016 van start. Halverwege augustus 2017 is de nieuwbouw opgeleverd, waarna achtereenvolgens Lentiz (MBO Westland), Greenport Food & Flower Xperience en Demokwekerij Westland er hun intrek in namen. Voor Peet van Adrichem is het 2,5 jaar een dagtaak geweest. “We hebben dit echt pijlsnel voor elkaar gekregen. In de politiek is er jaren over gepraat, maar het bedrijfsleven bouwde het in no time. Door de komst van de koningin hebben de participanten alles ook helemaal in orde gebracht.’’

Vliegwiel

Erwin Cardol, die Peet van Adrichem als directeur van Demokwekerij op 1 maart is opgevolgd, heeft de opening ervaren ‘als een feest’ en constateert tevreden dat alles volgens plan is gelopen. Van Adrichem – die wordt gezien als de bedenker van en drijvende kracht achter het World Horti Center – gaat nu ‘eerst een maand op vakantie’, maar blijft daarna als adviseur bij Demokwekerij betrokken. Peet: “Het management ligt nu bij Erwin, die ervoor moet zorgen dat het gaat draaien. En ik kan me gaan bemoeien met internationalisering, innovatie en dat soort zaken.” Erwin bevestigt dit: “Ik zal mij vooral gaan bezig houden met het runnen van het bedrijf, niet alleen met de innovators. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie naar buiten, de relaties met overheden, met Proeftuin Zwaagdijk en het personeel. Je moet ook constant in de weer zijn met alle participanten, en ervoor zorgen dat ze bijdragen aan de doelstellingen van dit gebouw. Daar ligt de knip in onze taken.” De 48-jarige Cardol – die sinds de oprichting in 2008 leiding gaf aan de projectorganisatie van Seed Valley – denkt dat 25.000 bezoekers in het eerste jaar realistisch is: “Alleen vandaag hebben we er al duizend mogen verwelkomen. En ik ben door heel veel mensen aangesproken met de vraag: mag ik met een gezelschap bij je langs komen. Dit gaat werken als een vliegwiel.”

Tekst/foto’s: World Horti Center/Mario Bentvelsen.

Gerelateerd