Vanuit het niets een eigen kwekerij beginnen, en dan ook nog in coronatijd? Hogere Tuinbouwschoolstudent Niels Kluijtmans (21) uit Sint-Oedenrode durfde het aan: hij startte in mei zijn eigen bedrijf, gericht op de opkweek van heesters als viburnum, prunus en taxus.  Hij is gestart in een huurkas van 1 ha, binnen enkele jaren wil hij verder groeien met Kwekerij Novita.

Niels Kluijtmans geeft het meteen toe: een eigen kwekerij beginnen, is niet zonder risico’s. Zeker niet in deze tijd. “Daarom was risicobeperking de leidraad bij het opzetten van mijn bedrijf. Zo teel ik veertig procent van mijn tuinplanten op contract, en werk ik bij de afzet van de overige planten zoveel mogelijk samen met collega’s”, zegt de jonge Brabander.
Kluijtmans had van huis uit geen affiniteit met de tuinbouw: via een vakantiebaan bij een teler van euonymus kwam hij in aanraking met de agrarische sector. Dat beviel hem zo goed, dat hij na de middelbare school koos voor een studie Tuin- en Akkerbouw aan de HAS in Den Bosch. “Een eigen kwekerij opzetten, was altijd mijn droom. Maar ik had nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn; een bedrijf beginnen, is immers heel kapitaalintensief. Tijdens de module Topklas Ondernemen aan de HAS zag ik echter dat er wel kansen lagen. Ik heb toen een businessplan geschreven, en ben vervolgens op zoek gegaan naar een huurkas. Die vond ik begin dit jaar in Beek en Donk: hier kon ik 1 ha glas huren, van ruim twintig jaar oud.”

Veel telers op leeftijd

Kluijtmans startte hier onlangs met het telen van verschillende soorten tuinplanten: euonymus, carex, prunus, taxus, viburnum, et cetera. “Op dit vlak heb ik de nodige ervaring, ook biedt deze markt volop mogelijkheden. Veel boomkwekers zijn namelijk op leeftijd, waardoor er op termijn extra ruimte ontstaat in de markt. Daarbij is het kweken van tuinplanten minder hightech en daarmee minder kapitaalintensief dan bijvoorbeeld de snijbloementeelt. Zo heb je geen assimilatielampen of schermen nodig. Ook houd ik ervan om in een kas te werken: je bent dan immers minder afhankelijk van het weer en kunt de teelt beter sturen.”

Banklening

De jonge ondernemer kreeg van de bank een financiering voor de aanschaf van onder meer plantgoed, een spuitrobot, een oppotmachine en transportbanden. “Daarbij heb ik geld nodig om de eerste periode te overbruggen. Ik kan pas volgend voorjaar de eerste planten afleveren, maar tot die tijd lopen de kosten gewoon door.”
Een deel van de heesters teelt Kluijtmans op contract, de rest wil hij leveren aan tuincentra. “In de afzet trek ik samen op met enkele kwekers die deze wereld kennen en veel ingangen hebben. Op deze manier helpen zij mij op weg, en hopelijk kan ik de afzet dan straks zelf verder uitbouwen. Binnen enkele jaren hoop ik verder te kunnen doorgroeien.”
De Brabander wil zijn marktpositie ook verder versterken door op termijn meer onderscheidende producten te gaan kweken. Volgend jaar start hij daarom met een nieuw ras, Euonymus japonicus ‘Extra Vaganza’. “Deze groene eunomys maakt in het voorjaar spierwitte scheuten aan, en kleurt later in het jaar weer groen.”

Impact corona

Net zoals velen werd ook Kluijtmans overvallen door de coronacrisis. Toch overwoog hij niet om zijn ambities dan maar in de ijskast te zetten. “Mijn plannen waren ook al te ver gevorderd. En gelukkig loopt de afzet van tuinplanten vooralsnog prima door, de tuincentra draaien goed. Zolang er geen tweede lockdown komt, ben ik niet bang dat de markt in elkaar stort en maak ik me weinig zorgen.”

Tekst: Ank van Lier