Binnen de hard getroffen sierteeltsector heeft de snijanthurium relatief zwaar te lijden onder de coronacrisis. “Wij zetten veel af in het Middellandse Zeegebied en op cruiseschepen”, vertelt Jens Kool van Bouman Anthuriums uit Berkel en Rodenrijs. “Daardoor waren wij als eerste aan de beurt toen het virus zich buiten China verspreidde. Van herstel, hoe voorzichtig ook, merken wij vrijwel niets.”

Wie zijn jullie afnemers?

Samen met drie andere bedrijven zijn wij aangesloten bij telersvereniging Anthogether. We richten ons voornamelijk op de daghandel. Normaliter komt 20 procent voor de klok en gaat 80 procent rechtstreeks naar de groothandel op basis van dag- en weekprijzen. Ons product is erg gewild in Zuid-Europa, waar het coronavirus na China als eerste opdook. Op cruiseschepen zetten ze ook graag anthuriums op tafel, maar die schepen zijn vrijwel direct aan de ketting gelegd. De klap kwam bij ons dus snel en hard aan.

Hoe is het nu gesteld met de vraag?

We leveren 20 tot 30 procent van de normale productie, tegen prijzen die ver onder kostprijs liggen. Wat over is gaat de container in. Maar dat geldt voor de hele snijbloemensector. FloraHolland heeft de drempel voor sommige producten inmiddels verhoogd van 20 naar 70 procent van de normale aanvoer, maar nog niet voor anthurium.

Zien jullie al licht aan het einde van de tunnel?

Eerlijk gezegd nog niet, maar we blijven lachen zoveel we kunnen. Zo’n crisis zet je wel aan het denken en prikkelt de creativiteit. Eén van onze medewerkers bouwt nu een webshop voor consumenten als verlengstuk van onze winkel, naast de webshop voor de vakhandel die er al was. Misschien kan dat de pijn iets verzachten. We hebben ook – en al heel snel – bloemen met vaas geschonken aan voedselbanken en zorginstellingen in de regio. De landelijke voedselbank bedankte voor de eer, wat ik erg jammer vind. Gelukkig bestelde een van onze afnemers gisteren extra boeketten voor zorginstellingen in de regio Apeldoorn. De vrachtwagen is nu onderweg.

Initiatieven zoals de FlowerBoostChallenge hebben dus wel enig effect?

Het zijn vooral morele opstekers, maar ook die zijn welkom en alle beetjes helpen. Van een eventueel noodfonds verwachten wij weinig, maar alles is meegenomen. Op dit moment zijn we druk bezig met gewasvervanging. Je kunt beter nu leeg liggen dan over een jaar, wanneer het hopelijk weer ‘business as usual’ is. Tot die tijd moeten we door de zure appel heen bijten.

Heeft het virus al iemand in het bedrijf getroffen?

Gelukkig niet. Wij hebben alle RIVM-adviezen doorgevoerd. Enkele medewerkers hebben wegens privéomstandigheden besloten om in preventieve quarantaine te gaan. Hopelijk blijft iedereen gezond.

Tekst: Jan van Staalduinen