De onverminderd hoge gasprijzen en afzetproblemen door de oorlog in Oekraïne brengt glastuinbouwondernemers in een lastige financiële positie. Een deel daarvan krijgt de komende maanden te maken met de afdeling Bijzonder Beheer van hun bank, concludeert oud-cactusteler Henk van den Bos. Hij maakte dit proces eerder door en waarschuwt zijn collega’s op voorhand. “Wil je kans maken om als bedrijf te overleven, neem dan direct een advocaat in de arm.”

“Het heeft nu een aantal jaren goed gelopen in de glastuinbouw, maar inmiddels is het tij gekeerd. Ik hoor om mij heen dat ondernemers weer naar het loket Bijzonder Beheer worden geloodst”, vertelt Van den Bos. “Ik kan uit ervaring vertellen dat het een lastige weg is, waarbij je niet zo naïef moet zijn dat banken in jouw belang handelen. Banken en adviseurs hanteren soms een verborgen agenda, waar jij geen weet van hebt. Daarom moet je echt voor jezelf opkomen.”

Rechtsbijstandsverzekering

Hij wijst erop dat je voorafgaand aan een eerste afspraak met Bijzonder Beheer het beste je rechtsbijstandsverzekering op de hoogte kan brengen. Bij de eerste afspraak kan dan direct een advocaat aanschuiven. Het is dan verstandig om voor een advocaat te kiezen uit een andere regio, zodat er op geen enkele wijze verstrengeling van belangen kan plaatsvinden.
De oud-teler gaat nog een stap verder: “Ga er niet automatisch vanuit dat je accountant op dat moment je beste adviseur is. Banken en accountants werken dagelijks samen, waardoor zij elkaar en elkaars dossiers goed kennen. Dat maakt het enorm moeilijk om bij oplopende meningsverschillen onafhankelijk te blijven. Dat is niet altijd in het belang van de ondernemer.”

In zwaar weer

Van den Bos spreekt uit ervaring. Als gevolg van de bankencrisis en daaropvolgende economische crisis in combinatie met besmette potgrond (Leucocoprinus) kwam zijn bedrijf in zwaar weer, waarna uiteindelijk het faillissement werd aangevraagd. Toch wist hij te voorkomen dat het familiebedrijf verloren ging. Inmiddels zwaait zijn zoon Hein de scepter bij Novicactus in Honselersdijk.
In die jaren richtte hij Stichting De Grondige Reden op, om krachten te bundelen richting RHP en de leverancier van de besmette grond. In 2014 won hij de slepende zaak tegen de potgrondleverancier, maar dat was te laat om zijn faillissement af te wenden.
Door zijn strijdbaarheid kwam hij steeds vaker in contact met collega’s in vergelijkbare situaties, ook buiten deze kwestie om. Tegenwoordig deelt hij op vrijwillige basis zijn ervaringen met bedrijven in problemen.

Bijzonder Beheer

Een maand geleden kwam uit ‘impactstudies’ van Glastuinbouw Nederland, Rabobank, ABN Amro en AgroEnergy naar voren dat bijna 40% van de Nederlandse glastuinbouwbedrijven op korte termijn in de gevarenzone komt vanwege de aanhoudend extreem hoge gasprijzen. Daarom verwacht Van den Bos dat veel bedrijven de komende periode worden overgenomen door Bijzonder Beheer, ongeacht of ze groot of klein zijn.
“De problemen zijn echt serieus. Nog veel mensen denken dat hun bank aan hun zijde staat. Er zullen bedrijven zijn die niet te redden zijn, maar zeker niet allemaal. Ik waarschuw dus vanuit iemand die door schade en schande heeft geleerd hoe dit spel werkt”, besluit hij. Wie hierover meer wil weten kan contact opnemen met Stichting De Grondige Reden.

Tekst: Pieternel van Velden