Het aanbod plantversterkers en waterbehandelingen is de laatste jaren sterk toegenomen. Een aantal lijkt in praktijk groei-effecten te geven. Hierdoor is de belangstelling toegenomen voor groeitesten die verschillen in gewasgroei onder standaardomstandigheden aantonen. Er zijn vrij veel groeitesten, uiteenlopend van labtesten in petrischalen tot groeitesten op semi praktijkschaal.

Wageningen University & Research paste de phytotoxkit test van BioTest aan tot een snelle, relatief goedkope en brede groeiresponsetest. De test bestaat uit een driedaagse kiemtest met drie verschillende gewassen, meestal mosterd, tuinkers en sorghum. De test kan kleine verschillen met zekerheid onderscheiden. Andere voordelen zijn de rapportage van zowel bovengrondse als ondergrondse groei en dat effecten door verschillen in voedingsstoffen, pH en EC worden uitgesloten.
De test is te kortlopend voor het testen van groei-effecten veroorzaakt door micro-organismen in de wortelomgeving, maar wel geschikt om ook groeiremmingen door substraat en drainwater vast te stellen. Voor groei-effecten van micro-organismen in de wortelomgeving worden aparte groeitesten aangeboden.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd