We zitten nu in de donkerste tijd van het jaar. Inmiddels hebben we al enkele dagen achter de rug met stralingssommen lager dan 100 J/cm² per dag. Maar ook op zonnige dagen komen we niet meer aan de 500 J/cm². De gemiddelde stralingssom per dag zakt in de komende weken naar circa 150-160 J/cm² per dag. De PAR-sommen in de kas komen hiermee uit op gemiddeld circa 1,5 mol/m² per dag. Dit houdt in dat we ook qua kastemperatuur nu voldoende laag moeten zitten.
Voor snijanthurium ligt de streefwaarde voor de minimale etmaaltemperatuur tussen 18 en 19°C, afhankelijk van de geteelde cultivars. Houd bij soorten als Midori en Pistache circa 19°C aan als minimum etmaaltemperatuur. Bij Tropical en bijvoorbeeld Acropolis mag de etmaaltemperatuur 0,5 tot 1,0°C lager uitkomen. Lagere etmaaltemperaturen zijn niet wenselijk. Ervaringen in de afgelopen jaren hebben laten zien dat lagere gemiddelde etmaaltemperaturen wel mogelijk zijn, zonder schade aan het gewas, maar dat de gewassen dan bijna compleet stil staan. De bloemen rijpen dan nauwelijks nog af.
Stralingssomverhoging
Hogere temperaturen dan de hiervoor aangegeven streefwaarden zijn alleen mogelijk bij voldoende licht. Op zonnige dagen, als de PAR-som nog kan oplopen naar 3,5 tot 4 mol/m² per dag mag de etmaaltemperatuur oplopen naar circa 19,5-20,0°C. Deels is deze hogere etmaaltemperatuur te bereiken doordat de zon overdag de kas opwarmt. Verder kan ook een stralingssomverhoging op de nachttemperatuur worden ingesteld, bijvoorbeeld van 0 tot 0,5°C verhoging op de nachttemperatuur bij een stralingssomtraject van 250-500 J/cm².
Knop-abortie
Diverse telers proberen de productie voor de kerst op te voeren, door rond half december gedurende 7 tot 10 dagen hogere temperaturen aan te houden. Doe dit niet! Licht is nu immers de beperkende factor en (te) hoge temperaturen kunnen snel leiden tot knop-abortie, waardoor een deel van de productie in februari verloren gaat. Pas wanneer het licht na half januari weer toeneemt, kan geleidelijk worden begonnen met het verhogen van de temperatuur. Echter ook dan blijft de PAR-som de basis voor de streefwaarde van de etmaaltemperatuur. Ook als je eind januari de temperaturen te snel verhoogt (om de voorjaarsproductie te vervroegen), ligt de kans op knop-abortie nog steeds op de loer.
Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende