Op 30 oktober 2015 wordt in de Cruise Terminal Rotterdam voor de 13e keer de Hillenraad100 gepresenteerd, de lijst van topbedrijven in de Nederlandse tuinbouw. In de top 100 van 2015 zijn acht nieuwe bedrijven opgenomen. Ook opvallend: in de top 10 zijn dit jaar drie nieuwe namen te zien. Rijk Zwaan, de nummer 1 van 2014, is gepromoveerd naar een andere categorie.

De tuinbouw in Nederland staat voor het eerst sinds jaren weer in de stand ‘vooruit’. Dit hangt grotendeels samen met het groeiende consumentenvertrouwen. Ook hangt het samen met de overtuiging onder de topondernemers dat er maar één oplossing mogelijk is: niet afwachten, maar snelheid maken. “Het succes van de tuinbouw was nog nooit zo sterk verweven met de wereldeconomie als nu”, zegt Martien Penning van organisator Hillenraad. “Wisselkoersen, boycotten, vraagverschuivingen, substituten, regionale overschotten en tekorten én een groeiende voorkeur voor lokale producten. Dat vraagt van ondernemers om zowel grootschalig te denken in wereldmarkten als in individuele consumentenvoorkeuren. Alles draait om internationaliseren en personaliseren. Je aanpassen als een kameleon, dat is de uitdaging.”

Erkenning ondernemerschap

De Hillenraad100 is een open competitie voor bedrijven in de kennis- en kapitaalintensieve tuinbouw. Het doel is tot een scherpere beoordeling te komen, maar de bedrijven steeds in een positief daglicht te stellen. Martien Penning licht dit toe: “De selectie van die top 100 gaat daarom verder dan puur een ranking. We proberen tevens de meest actuele ontwikkelingen te vangen en te duiden. En voor alle bedrijven geldt dat een plaats in de top 100 een absolute erkenning is voor sterk ondernemerschap.”

Opvallend dit jaar is de tendens onder teeltbedrijven om serieuze plannen te maken en uit te voeren voor een tweede vestiging in het buitenland. Dit doen zij niet primair vanwege lagere kosten, maar vooral vanwege de marktmogelijkheden. Met deze tendens is de Nederlandse tuinbouw hard op weg een mondiale speler te worden.

De nieuwe top 10 van de Hillenraad100 in alfabetische volgorde is: Agro Care, Anthura, Bayer Crop Science & Vegetable Seeds, Beekenkamp Groep, Dümmen Orange, Enza Zaden, Florensis, Koppert Biological Systems, Nature’s Pride en Royal Lemkes Group. Nieuwe bedrijven in de top 100 zijn, in alfabetische volgorde: Celieplant, Fachjan Project Plants, Harvest House, Hessing Supervers, JEM-id, Plantenkwekerij Van der Lugt/WPK, Proeftuin Zwaagdijk en Van der Ende Groep.

Buitencategorie 500+

Rijk Zwaan is dit jaar de grote afwezige in de Hillenraad100-lijst. Zij is gepromoveerd naar de buitencategorie 500+, voor bedrijven met een omzet van meer dan 500 miljoen euro of meer dan 1.000 medewerkers in Nederland. “Ondernemingen van deze omvang zijn wezenlijk anders georganiseerd, gestructureerd en gefinancierd en hebben een brede internationale marktoriëntatie. Dat rechtvaardigt de eigen categorie 500+ met daarin dit jaar – net als in de voorgaande jaren – vijf topondernemingen”, aldus Hillenraad.

De 13e editie van de Hillenraad100 wordt bekend gemaakt tijdens het Hortigala van het Jaar op vrijdag 30 oktober 2015 (alleen op uitnodiging).

Bron/foto: Hillenraad.

Gerelateerd