Het kasklimaat in de overdrukkas van Dümmen Orange in het Duitse Rheinberg was aanvankelijk verre van optimaal. Dit had negatieve gevolgen voor zowel gewas als medewerkers. Om een actiever klimaat te realiseren, investeerde het veredelings- en vermeerderingsbedrijf in verticale verdeelventilatoren.

De locatie van Dümmen Orange in Rheinberg vormt het hart van het internationale bedrijf. Hier worden namelijk 150 verschillende soorten moederplanten geteeld, die dienen als basis voor de vermeerdering van stekmateriaal. “Deze stekken gaan naar onze vestigingen over de wereld, om daar verder te worden opgekweekt”, zegt Christiaan Rinkel. De Nederlander is sinds enkele jaren verantwoordelijk voor alle teeltzaken op de locatie in Rheinberg.

Redelijk dood klimaat

In 2018 werd een nieuwe state-of-the-art kas van 1 hectare in gebruik genomen. Het ging hierbij om een overdrukkas, waarbij de luchtdruk in de kas hoger is dan buiten. “Hierdoor kan er niks in de kas komen en houden we onze planten zo gezond mogelijk. De kas kent ook nauwelijks luchtramen; er zijn alleen enkele ramen voor het afluchten van de overdruk.”
Het feit dat er geen koude of warme lucht in de kas kan worden gelaten, resulteerde echter ook in een redelijk dood klimaat. “Hierdoor werd het vaak klam en benauwd en moesten we onze mensen uit de kas halen. En ook voor het gewas was het kasklimaat niet optimaal. De planten waren regelmatig te nat van binnen, wat onder meer leidde tot problemen met rot en schimmels.”

Inblaasslurven en verticale ventilatoren

Het creëren van meer luchtbeweging zag Rinkel als dé oplossing. Hij besloot het bestaande systeem met horizontale inblaasslurven van VB Klimaattechniek daarom uit te breiden met verticale verdeelventilatoren van Hinova. “Met de inblaasslurven zuigen we buitenlucht aan, die vervolgens verticaal de kas in wordt gebracht door middel van gaatjes in de slurven. Maar dit was niet voldoende om de lucht tot onderin het gewas te brengen. Daarom waren verticale ventilatoren een must.”
De teeltmanager experimenteerde met drie soorten verticale ventilatoren. Uiteindelijk viel de keuze op de Hinovator. “Hierbij was sprake van de beste prijs-kwaliteitverhouding”, zegt Rinkel. “Uiteindelijk hebben we in al onze afdelingen inblaasslurven met deze ventilatoren geïnstalleerd; vijf per afdeling. De diverse systemen waren in juli volledig operationeel.”

Nederlands-Duitse combi

De teeltman heeft geen spijt van de gedane investering. De inblaasslurven in combinatie met de verticale ventilatoren zorgen namelijk voor meer luchtbeweging en een actiever en gelijkmatiger kasklimaat. “Dit is in de eerste plaats prettig voor onze medewerkers. Zij zijn vrolijker en de productiviteit ligt hoger. Daarbij droogt het gewas sneller op, bijvoorbeeld na een bespuiting. Hierdoor hebben we minder te stellen met schimmels en andere teeltissues.”

Actiever kasklimaat

Een ander voordeel is volgens Rinkel dat de stekken beter zijn afgehard. De extra luchtbeweging leidt namelijk tot meer effectieve verdamping. “Dit zorgt ervoor dat onze stekken nog beter gedijen op de diverse teeltlocaties in de wereld. Kortom: een actiever kasklimaat levert meervoudige winst op.”
Hoewel de installatie een duidelijke meerwaarde heeft, moet deze zich volgens de teeltmanager nog wel verder bewijzen. “Daarnaast zijn de ventilatoren nog niet gekoppeld aan de klimaatcomputer. Ze draaien nu steevast op 70 procent van de maximale capaciteit. Die koppeling willen we de komende jaren wel realiseren, om zo nog meer winst te boeken.”
Nadelen kan Rinkel niet benoemen. “Grappig is ook dat de ventilatoren een Duitse motor hebben, terwijl het design uit Nederland komt. Dat past perfect bij mijn situatie, als Nederlander in een Duits bedrijf. In beide gevallen is Nederland-Duitsland een prima combi.

Tekst: Ank van Lier