Duitsers verwennen hun huisdieren en katten zijn dol op het ‘potgras’ van Willem Jongenotter uit Barendrecht. Bij elkaar opgeteld betekent dit dat het kattengras (Cyperus alternifolius ‘Zumula’) van de Zuid-Hollandse potplantenteler razend populair is bij mens en dier. “Een betere omschrijving van mijn bedrijf is: kwekerij van plantjes voor dieren.”

En waar een begonia slechts een- of tweemaal per jaar de huiskamer siert, zijn er voor kattengras klanten die soms wel dertig keer een plant aanschaffen. Katten eten van de plant om op een natuurlijke wijze hun haarbal kwijt te raken.

Niet alleen katten, maar ook andere kleine diersoorten blijken hun plantenvoorkeur te hebben en daar heeft Jongenotter inmiddels handig op ingespeeld. “We richten ons niet alleen op bouwmarkten en tuincentra, maar leveren ook aan dierenwinkels.” Inmiddels heeft de ‘vierde-generatie-teler’ op een locatie in Oostvoorne het bedrijf met een vestiging van 16.000 m2 moeten uitbreiden. In Barendrecht gaat het zaad de grond in, met na enkele weken opkweek in Oostvoorne. En ondertussen staan twee zoons al te popelen om het bedrijf over te nemen.

Tekst: Gert Janssen.
Beeld: Vidiphoto.