Aleia Roses van de Spaanse ondernemer Luis Corella start op 7 april met het veilen van de eerste A2-kwaliteit Red Naomi-rozen op de klokken van FloraHolland onder de naam Reia Roses. Dat werd vandaag aangekondigd in het Expeditiecentrum in Aalsmeer tijdens een bijeenkomst voor inkopers.

De rozen zijn afkomstig van een ‘Nederlandse’ kas van 15 hectare, gebouwd op een hoogvlakte van 1.030 meter, 200 kilometer ten noorden van Madrid. Voor deze plek is gekozen vanwege het gunstige klimaat: zonnig en koel (zomer) tot koud (winter). In de nieuwe en ruim opgezette kassen wordt geteeld op substraat. Recirculatie van regen- en rivierwater zorgt voor een besparing op het waterverbruik tot 50%. De kas is verder uitgerust met diffuus glas, belichting en een hogedruknevel systeem. Energie en CO2 worden geleverd door een biogasinstallatie. Geïntegreerde bestrijding (IPM) en sociaal ondernemerschap staan hoog in het vaandel. Een MPS-A certificering volgt later dit jaar. De hightech kas, die sinds december 2016 in productie is, moet jaarlijks 40 miljoen Red Naomi’s voortbrengen.

‘Beste Red Naomi ter wereld’

Doel is het kweken van de beste en meest duurzame Red Naomi ter wereld met een vaasleven van 15 dagen. De rozen worden dagelijks per gekoelde vrachtwagen in 19 uur vervoerd van Soria naar FloraHolland Aalsmeer, waar het verkoopkantoor van Aleia Roses is gevestigd.
Van inkopers kwamen lovende reacties over de getoonde A2-kwaliteit, al is het nog enkele maanden wachten op de A1-kwaliteit. Het Hollands product – met name van Porta Nova – heeft vooralsnog hun voorkeur. Hoe de klokprijzen op het grotere aanbod van premium-rozen gaan reageren ‘is nog afwachten’. Inkopers verwachten dat vooral kleine rozenkwekers zullen afvallen.

Tekst/foto’s: Mario Bentvelsen. Video: Aleia Roses.

Gerelateerd