Op 30 augustus 2022 werd het bedrijf van phalaenopsisteler Maurice van der Hoorn in Ter Aar failliet verklaard. Vakblad Onder Glas was vaak welkom op het bedrijf van de hartelijke Maurice, die nu door middel van een brandbrief aandacht vraagt voor een consistent overheidsbeleid. Wij vroegen hoe het hem nu vergaat.

“Het is nu echt officieel” vertelt Van der Hoorn. Hij is nog steeds in zijn eigen ‘Kas zonder gas’ te vinden, hoewel er nu een WKK op het bedrijf staat. “We hebben een kleine doorstart gemaakt, door in overleg met de curator onze planten af te kweken.”
Het faillissement betrof alleen de bedrijfsactiviteiten, de kas zelf ging niet failliet. Inmiddels verhuurt de phalaenopsisteler zijn kas aan buurman Koeleman en is hij zelf in dienst van dat bedrijf getreden. Van der Hoorn teelde altijd in potmaat 12, nu is dat 9 cm geworden. “Eigenlijk zijn mijn werkzaamheden niet veel veranderd. De teelt was altijd mijn hoofdtaak, de verkoop had ik al uitbesteed. Maar uiteraard was dit niet de route die ik voor mezelf had uitgestippeld. Het is lastig dat ik niet meer zelf aan het stuur zit, maar wie weet biedt dit weer nieuwe kansen.

Voorloper

In 2016 koos hij bij de nieuwbouw bewust voor geen gasaansluiting. Hij kon zijn energieplaatje volledig invullen met elektriciteit. Daardoor was hij een echte voorloper in fossielvrij telen, het pad dat de overheid heeft uitgestippeld voor de glastuinbouw. De opgelegde verhoging van de ODE zorgde ervoor dat de kosten afgelopen vijf jaar sterk opliepen. Van der Hoorn: “Ik dacht goed bezig te zijn, maar ik heb me vaak afgevraagd of ik niet te hard heb gelopen. Natuurlijk heb ik ook overwogen om tijdig een WKK te plaatsen, maar de rekensom viel nog lang gunstig uit voor alleen elektriciteit.”

Grilligheid energieprijzen

De plots oprukkende energiecrisis was de genadeslag. “De energiemix met gas pakte voor mijn collega’s net iets gunstiger uit. Het is ook begrijpelijk dat de nieuwe huurder een WKK heeft laten plaatsen. Die is gekoppeld aan zijn tweede locatie, die de warmte ervan afneemt.”
“De grilligheid van de energieprijzen maakt het enorm moeilijk om de energievoorziening van je bedrijf op af te stemmen. Ik laat het nu een beetje los. Ik zit nog wel in de energiegroep phalaenopsis, waar dit onderwerp centraal staat.”

Tekst: Pieternel van Velden

Lees hier de uitgebreide brandbrief van Maurice van der Hoorn:

‘Overheid straft genadeloos hard met faillissement als je al 15 jaar zonder gas teelt’