‘Overheid straft genadeloos hard met faillissement als je al vijftien jaar zonder aardgas teelt en meer dan 40% energie bespaarde. Bedankt!’

Wij werkten vanuit blijheid want blije mensen maken het verschil! Helaas is hier na 42 jaar een einde aan gekomen en moeten wij door faillissement gedwongen stoppen met het maken van ons prachtige assortiment phalaenopsis Multiflora.

We brachten dit enthousiasme graag over en wilden dat mensen zo lang mogelijk van onze orchideeën konden genieten. Planten zorgen immers voor een blije, bloeiende, gezonde en groene leefomgeving. En, hoe ironisch, juist dat laatste heeft er mede voor gezorgd dat we deze droom niet verder vorm hebben kunnen geven.

Vijftien jaar geleden hebben wij zonder subsidies een bedrijf neergezet waarbij wij, bij deze energie-intensieve teelt, geen aardgas hoefden te gebruiken. Hiermee bespaarden wij ook nog eens 40% energie ten opzichte van de traditionele manier van telen. (Helaas bespaarden we niet op de kosten) Zelfs toenmalig premier Jan Peter Balkenende was trots op ons bij de opening van ons nieuwe bedrijf.

Helaas is het gebruik van elektriciteit de afgelopen jaren onevenredig meer belast door de overheid voor de mensen die ‘groen’ bezig zijn. Tevens wordt in deze heffing een footprint van bijna nul als referentiekader niet meegenomen. (De footprint is de schade die je product achterlaat in de wereld).
Het is dan ook tot op de dag van vandaag voor glastuinders goedkoper om weer over te stappen op aardgas. Bizar toch, in de tijdsgeest waarin we nu zitten??

Wij wensen iedereen (en voornamelijk de beleidsmakers van de overheid) wijsheid toe. Wij weten vanuit vijftien jaar ervaring met ‘geen aardgas gebruiken’ en ‘anders durven telen’ dat de grote reductie van meer dan 40% niet komt door wet- en regelgeving op te leggen. Het zou namelijk financieel iets moeten opleveren. Dit doel zou ook behaald worden met onze kwekerij; de ‘Eerste Kas zonder Gas’, als de overheid dit niet buitensporig zou belasten.

Een voorbeeld zou moeten zijn: 10% minder energieverbruik zorgt voor 10% minder energiekosten. Uiteindelijk zorgt dit voor minder CO2 uitstoot en dus minder opwarming van de aarde. In werkelijk werkte het als volgt: In 2021 hadden wij 37% minder energieverbruik in vergelijking met 2009. In 2021 hadden wij 153% meer energiekosten, waarvan € 72.000 meer aan energiebelasting (ODE), ‘voor het niet duurzaam zijn’. Let op, u leest dit goed: zoveel meer! (ODE is ‘Opslag Duurzame Energie’, een heffing op elke verbruikte kWh elektriciteit. Op die manier stimuleert de overheid om zuiniger om te gaan met energie.)

Als laatste en tevens het allerbelangrijkste: wij willen iedereen bedanken voor het vertrouwen in ons bedrijf. Met name mijn ouders, medewerkers, toeleveranciers en klanten. Met hen samen hebben wij 42 jaar, waarvan vijftien jaar ‘Kas zonder Gas’, mee mogen bouwen aan deze droom. Zo hebben wij toch 20 miljoen consumenten blij mogen maken met een mooie orchidee. Met trots kunnen we zeggen dat wij de laatste vijftien jaar ook nog eens de groenste kweker van Europa waren!

Met vriendelijk groet,

Maurice van der Hoorn
info@vdhoornorchideeen.nl