Het uitgangspunt voor velen in de wereld van aardappelen, groenten en fruit (AGF) is nog steeds “onze markt is …” Maar zijn er in deze digitale wereld nog wel grenzen tussen markten? Neem nou Albert Heijn. Voor de meesten van ons toch hét voorbeeld van een typische Nederlandse supermarkt. Maar zie daar: door digitalisering is het voor deze supermarktorganisatie kinderlijk eenvoudig geworden om een winkel te openen in China. Immers, je huurt een ‘webshopje inclusief services’ bij TMALL en je bent in de markt.

Een ander voorbeeld: al vier jaar geleden begonnen de Californische kersentelers van North-West Cherries met het direct verkopen van kersen aan China via FruitDay. Binnen tien dagen kan 108 ton kersen van de Amerikaanse telers direct naar consumenten in ruim tachtig Chinese steden worden vervoerd. Dit komt neer op 55.000 orders, die binnen 72 uur vanaf de teler in de VS bij de consument in China zijn. Anders gezegd: de keten is er klaar voor.

Maar bepaalde zaken zijn er nog niet klaar voor. Zo belemmert de fytosanitaire wet- en regelgeving in AGF nog steeds vrij verkeer van deze versproducten: regelgeving die nationaal én internationaal moet worden aangepast aan de digitale werkelijkheid. De vraag is hoe lang dit gaat duren en – voor sommige producten – óf het ooit wel gaat gebeuren. Maar voor producten waar deze barrières wel zijn geslecht, levert het beslist nieuwe kansen op.

Dit is niet het enige gevolg van de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en concepten. De wereld van ‘internet-of-veggies’ gaat het spel in onze keten veranderen, dat is wel duidelijk. Had u twee jaar geleden gehoord van Hello Fresh of PicNic? Echter, dit gaat over technologie die niet alleen de afzet raakt maar ook de productie en de teelt.
Meer weten over internet-of-veggies? Op de website van het Fresh Information Center kan een gratis whitepaper over dit onderwerp worden aangevraagd. Dat biedt de nieuwste inzichten over wie en wat momenteel en in de nabije toekomst de markt is voor groentetelers.

Harrij Schmeitz, Innovatiespecialist ICT in AGF