Bij pot- en perkplantenkwekerij Kwintplant in Poeldijk is na de overname van een chrysantenkwekerij een nieuwe betonvloer gestort, waar nu een geheel nieuwe, op maat gemaakte uitzetrobot de show steelt. Bijzonder is de werkbreedte van acht meter, waardoor de robot in een keer een kap van die maat met planten kan vullen. Rick Duijvestijn heeft nu een maand ervaring met de machine en is er content mee. “Nu gaat het allemaal veel sneller en netter.”

De machine is afkomstig van het Vlaamse Degramec, dat wijderzetmachines voor potplanten – zelf spreken ze van mobiele potrobots – van verschillende breedtes heeft ontwikkeld. “In 2015 of 2016 hebben we daarvan het eerste prototype gebouwd”, zegt directeur Miguel de Graeve. “In de jaren daarna is de machine doorontwikkeld. Deze machine is de breedste tot nu toe. Dankzij de sideshift – een rail die planten op kan pakken en naar links of rechts kan schuiven – kun je planten op een dubbele breedte van de machine neerzetten. Dat is een groot voordeel, naast dat het allemaal strak in de kas staat. Je kunt op de millimeter nauwkeurig placeren.”

Autonoom

Kwintplant had vorig jaar twee locaties, waar ieder bedrijf een voorloper van de Ter-a-spacer had, de commerciële naam van de wijderzetrobot. Een van die locaties werd afgestoten en ze kochten een nieuw bedrijf in Poeldijk. Daardoor vindt nu de productie van Kwintplant – bestaande uit primula, cyclaam en potchrysanten – gecentreerd plaats. De voormalige chrysantenkas werd gerenoveerd, er kwam een nieuwe betonvloer met eb- en vloedsysteem in.
Midden in de vloer ligt een goot waarmee de wijderzetrobot autonoom stuurt, met behulp van een afstandsmeter. De robot rijdt zelfstandig naar voren en achteren. Van kap wisselen kan ook autonoom, alleen heeft Kwintplant voor deze optie niet gekozen.
De innovatieve robot betekent vooral arbeidsbesparing van zwaar uitzetwerk, dat voorheen handmatig met vorken werd gedaan. “Nu gaat het allemaal veel sneller en netter”, zegt Duijvestijn tevreden. “Het biedt een stukje efficiency, er zijn geen kinderziektes tot nu toe. Het werkt heel makkelijk, plug & play. We kunnen er ook verschillende potmaten mee verwerken.”

Capaciteit

In drie minuten kun je de potbreedte aanpassen, vult De Graeve aan. “De kinderziektes zijn er allemaal uit omdat we vanuit een vaste basis maatwerk leveren. Inmiddels hebben we al circa 150 wijderzetmachines wereldwijd geleverd, waarvan circa 30 stuks Ter-a-spacer.”
De breedte van de sideshift en de aanvoer van planten kunnen per machine verschillen, met transportbanden, heftrucks of karretjes. Duijvestijn: “Wij gebruiken hiervoor een heftruck. De machine kan ongeveer 400 slagen per uur maken. Maximaal tilt de robot per slag 34 potjes tegelijk op. Als we op een middag 50.000 planten wijder moeten zetten, dan kan dat.”

Tekst: Mario Bentvelsen