Twee weken geleden gingen bij Harg & Roses de eerste potrozen de nieuwe kas in. Met de nieuwbouw wordt de productie van het bedrijf met 50% uitgebreid. De ondernemers hebben vertrouwen dat de markt ruimte biedt voor deze meerproductie. De eerste orders zijn ook al vastgelegd. “Maar we moeten ook nog nieuwe klanten zien te werven. Daar zetten we de komende tijd onze schouders onder.”

Het was even spannend of de nieuwe kas van het potrozenbedrijf in Vierpolders, dat voorheen Kwekerij Leo van der Harg heette, ook daadwerkelijk eind november gereed zou zijn. Door vertraging in het proces rondom de bouwvergunning kon namelijk pas zes weken later dan gepland worden gestart met de bouw.
“De schop ging de tweede helft van mei de grond in”, vertelt Wouter van der Harg. Hij runt het bedrijf − dat zich als enige in ons land richt op de teelt van de Kordana-potroos in 10,5 cm-potten − samen met zijn broer Pieter. “Hierdoor was de tijdsdruk hoger dan we eigenlijk wilden. Regelmatig moesten werkzaamheden gelijktijdig worden uitgevoerd, terwijl we die eigenlijk liever na elkaar planden. Maar uiteindelijk hebben we de gestelde deadline gehaald, zodat we eind januari de eerste potrozen uit de nieuwe kas kunnen afleveren. Dat is voor ons belangrijk omdat we vanaf Valentijn voldoende willen kunnen leveren. Het voorjaar, en alle feestdagen die daarbij horen, is voor ons de belangrijkste afleverperiode van het jaar.”

Extra teeltlaag boven schuur

De nieuwe kas telt 2 ha, waardoor de totale bedrijfsomvang nu uitkomt op 5,5 ha. De nieuwbouw sluit aan op de bestaande kas. Er zijn twee doorgangen gerealiseerd, om producten van de ene naar de andere kas te brengen. In de nieuwe kas worden met name producten afgekweekt. “De nieuwe kas is, net zoals de bestaande kas, voorzien van full LED”, zegt Van der Harg. “Daarnaast hangen er een energiescherm, een verduisteringsscherm en een schaduwdoek. Bijzonder is ook dat er boven de nieuwe verwerkingsruimte, waar nu de laatste hand aan wordt gelegd, een extra teeltlaag van een halve hectare komt. Op die manier benutten we de beschikbare ruimte optimaal.”
De verwerkingsruimte wordt straks voorzien van drie verwerkingslijnen. “De twee lijnen in de andere schuur gaan weg en daar komen deze nieuwe varianten voor in de plaats. We werken met camerasortering; camera’s bepalen de rijpheid van het product. Door de uitbreiding van het aantal lijnen en het feit dat we met nieuw materieel werken, kunnen we zo’n vijftig procent meer planten verwerken. Dat is ook nodig, want onze productie gaat ook met vijftig procent omhoog.”

Orders vastgelegd

Met het voltooien van de nieuwbouw werd de eerste uitdaging getackeld. De volgende uitdaging is om de extra planten ook daadwerkelijk kwijt te raken. “Een deel is al op voorhand verkocht; we hebben al redelijk wat orders kunnen vastleggen voor eind januari en voor de periode rond Valentijn”, zegt de teler. “In sommige weken staan we er heel goed voor, in andere weken moeten we nog wel het nodige verkopen. Daar geven we de komende periode vol gas op, onder meer door het aantrekken van een nieuwe verkoper. We moeten toch nog de nodige nieuwe klanten zien te werven.”

Klokverkoop als extra optie

Van der Harg, die zijn producten afzet via Royal FloraHolland, heeft echter goede hoop dat de markt de forse uitbreiding aankan. Zeker omdat het bedrijf eerdere jaren meestal was uitverkocht in het voorjaar. Ook een eigen marktonderzoek liet positieve signalen zien. “Maar het is moeilijk te zeggen hoeveel meer de markt precies kan hebben. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat we de extra productie goed zullen kunnen afzetten. En hoewel we focussen op directe verkoop, kunnen we ook nog altijd iets extra’s voor de klok brengen. Daar hadden we eerdere jaren meestal geen ruimte voor, maar dat is nu een mooie extra optie.”

Tekst: Ank van Lier