Philips Lighting heeft van het Russische glastuinbouwbedrijf LLC Agro-Invest de opdracht gekregen om LED-verlichting te leveren voor een kassencomplex met een oppervlakte van 25 hectare. De installatie van de LED-verlichting voor het innovatieve Russische glastuinbouwbedrijf is daarmee het grootste project met LED-verlichting binnen de glastuinbouw.

De LED-verlichting die Philips Light aanbrengt, wordt ingezet bij de jaarrond teelt van komkommers en tomaten in het kassencomplex van LLC Agro-Invest. Het gebruik van de LED-verlichtingsinstallatie levert de Russische opdrachtgever een besparing van 50% op de energiekosten op ten opzichte van het gebruik van de conventionele SON-verlichting.

Agrolux

Philips werkt voor het project voor het Russische glastuinbouwbedrijf samen met toeleverancier van assimilatiebelichting Agrolux en het Russische installatiebedrijf LLC ST Solutions. LLC ST Solutions installeert de LED-verlichtingsinstallatie aankomende drie maanden in het kassencomplex in Lyudinovo. Philips Lighting voorziet de opdrachtgever van ‘lichtrecepten’ voor de ideale groeiomstandigheden van de tomaten en komkommers en trainingen voor het optimale gebruik van de verlichting.

Reputatie

“We hebben een reputatie op het gebied van grootschalige innovatie en led-groeiverlichting heeft wat dat betreft zeker de toekomst”, aldus Irina Meshkova, algemeen directeur Agro-Invest. “Het levert het juiste licht voor de plant, precies op het tijdstip en de plek dat de plant het nodig heeft. Daarnaast produceert LED-verlichting veel minder warmte dan conventionele verlichting, waardoor we de lichten dichterbij de planten kunnen plaatsen. Dankzij deze technologie kunnen we onze omzet in de donkere maanden vergroten en tegelijkertijd besparen op energieverbruik.”

Trend

“Dit LED-tuinbouwproject is de grootste ter wereld”, zegt Udo van Slooten, bedrijfsleider van Philips Lighting’s tuinbouwverlichting. “Onze kweeklichten zijn een perfecte aanvulling op daglicht, zodat planten efficiënt jaarrond gekweekt kunnen worden.” Volgens Van Slooten zegt dit project ook veel over de toenemende voorkeur voor lokaal geteelde gewassen. “Dit project markeert eens te meer de internationale trend om importproducten te vervangen door lokaal geteelde producten. Zo verklein je de afstand die voedsel aflegt tot de winkel kun je versheid garanderen.”

Bron en foto: Philips Lighting.

Gerelateerd