Het thema Bedrijfsoverdracht heeft de afgelopen jaren het nodige stof doen opwaaien op ons bedrijf. De afgelopen tien jaar zijn wij daarmee bezig geweest en dat is gepaard gegaan met ups en downs. Als je aan het begin staat van je carrière en je ouders staan nog niet aan het einde ervan, is het lastig om je voor te stellen welke fases – zowel emotioneel als zakelijk – je nog moet doormaken om een goede overname te doen. Een bedrijf starten is toch heel anders dan een bedrijf voortzetten.

Sommige mensen zijn van nature betere starters en andere betere overnemers. Inherent daaraan is dat de ene ondernemer beter is in het overdragen van zijn bedrijf, dan de andere. Onze ouders behoren heel duidelijk tot de eerste categorieën. Als raskwekers hebben zij letterlijk van niets een enorm bedrijf opgebouwd op kwaliteit, inspelen op kansen en doorzettingsvermogen. Het loslaten hiervan en het succesvol overnemen zijn geen gemakkelijke opgaven in de turbulente markt van de seizoensplanten. We hebben daar dan ook goed de tijd voor genomen.

Ongeacht wat er overal wordt gezegd en geschreven hoe het moet en welke stappen je kunt nemen, uiteindelijk moet je het zelf doen en ieder in zijn eigen tijd. Dergelijke emoties zijn niet altijd te sturen of te versnellen en tijd en geduld zijn dan belangrijke competenties (die de meeste ondernemers niet overdadig hebben). De kunst is uiteindelijk om gezamenlijk te zorgen dat er een juiste balans is tussen het succesvol voortzetten en het volledig financieel afwikkelen. Bij ons is dit laatste nu afgerond en verandert het succes van onze ‘Blooming Joy lijnen’ in rap tempo ons businessmodel.

Dit jaar bestaan we veertig jaar en mijn broer en ik zijn ontzettend trots dat we zo’n mooi bedrijf hebben mogen en kunnen overnemen. De hoop is uiteraard dat dit nog vele generaties succesvol blijft. Onze ouders wonen nog altijd bij de kwekerij en hebben een tuincentrum bij huis. Ook dit loopt weer heel goed en samen ontwikkelen ze veel nieuwe samenstellingen van diverse genetica tot nieuwe productlijnen. De meest succesvolle van deze lijnen worden weer ingebracht in ons eigen merkconcept. Op deze manier gaat enerzijds ieder zijn eigen weg en anderzijds versterken we elkaar ook nog steeds.

Dieter Baas.
Perkplantenteler in Ens.

Gerelateerd