Tomatenteler Dennis op het Veld in Belfeld startte dit jaar met beluchting van het EC-water (zie Onder Glas mei 2013). Aan het eind van het seizoen kan hij de conclusie trekken dat dit een goede beslissing is geweest. Silo’s en leidingen zijn brandschoon en de productie heeft heel goed uitgepakt.

Zijn bedrijf kampte voorheen met een iets achterblijvende vruchtmaat. Na een lange zoektocht bleek dat het zuurstofgehalte van het gietwater te laag was. Het is bekend dat dit kan leiden tot bacteriegroei en schadelijke stoffen in het water. Daarop installeerde hij beluchters in de silo’s.

Opvallend schoon

“Een tijd geleden stond ik in de silo voor het groot onderhoud. Toen dacht ik: wat doe ik hier eigenlijk? Ik zag helemaal geen aanslag meer. Ook de leidingen bleken opvallend schoon. Het is dus 200% gelukt om de groei van schadelijke organismen in het systeem tegen te gaan. Een goede stap voor weinig geld en moeite”, vertelt hij.

In de top qua productie

Voorheen teelde hij Cappricia, nu is dat Merlice. Bij de vergelijking met de collega’s zit hij in de top qua productie. “We hadden gerekend op 3 tot 5 kilo meer dan bij Cappricia, maar we komen uit op 8,5 kilo. De overgang op een ander ras en de beluchting hebben dus heel goed uitgepakt. Nu de prijzen nog.”

Tekst: Tijs Kierkels