Beveiliging van data in de glastuinbouw wordt steeds belangrijker met het groeien van de digitalisering van de sector. Het is belangrijk om teeltgegevens goed te beveiligen, want ze zijn van onschatbare waarde voor een glastuinbouwbedrijf. Door sterke beveiligingsmaatregelen te nemen, voorkom je dat belangrijke data in verkeerde handen valt, instellingen beschadigd raken of waardevolle historische teeltinformatie verloren gaat. “Ook bij kleinere teeltbedrijven helpt investeren in cybersecurity om de bedrijfsvoering veilig en toekomstbestendig te houden’, zegt specialist Laurens van der Spek.
Bij een datalek kun je als teler in het ergste geval allerlei cruciale data kwijtraken aan bijvoorbeeld een hacker, instellingen kunnen onherstelbaar beschadigen en historische bedrijfsspecifieke teeltdata kunnen verloren gaan. “Denk niet, mijn bedrijf is klein en oninteressant”, waarschuwt Laurens van der Spek. Hij is COO en medeoprichter van Blue Radix, specialist in AI en autonoom telen. De professionals van het bedrijf helpen klanten met het optimaliseren en realiseren van de productie met hun unieke teeltstrategie met toevoeging van kunstmatige intelligentie. Door onze samenwerking met telers krijgen we ook veel te maken met de digitale weerbaarheid van telers. Van der Spek vertelt over de risico’s en de bescherming tegen mogelijke datalekken.
Hebben telers al genoeg oog voor dataveiligheid?
“Dit is steeds meer het geval. Het kan nog wel wat beter, maar vergeleken met vijf jaar geleden is er veel meer bewustzijn en professionaliteit te zien bij ondernemers ten aanzien van dataveiligheid. Bedrijven huren steeds vaker experts in om de ICT-infrastructuur op orde te hebben. De bewustwording wordt groter. Dat komt ook doordat digitalisering steeds meer onderdeel van de bedrijfsvoering wordt, dan krijgt dit ook meer aandacht.”
“Het belangrijkste is: onderschat het niet. Denk niet, het gebeurt mij niet, mijn bedrijf is te klein en oninteressant voor hackers. Zorg dat de basis op orde is, daarmee voorkom je heel veel problemen.”
In de autonome kas is dataveiligheid superbelangrijk. Geldt dit ook voor het gangbare glastuinbouwbedrijf?
“Dit geldt niet alleen in autonoom gestuurde kassen, maar ook in traditionele glastuinbouwbedrijven. Het geldt in de huidige wereld voor elk bedrijf. Je hebt onder meer klantgegevens, transportgegevens, financiële gegevens en data in de klimaatcomputer. Dat zijn data waarvan je je moet afvragen of het in de openbaarheid of in andere handen mag komen. Mensen denken vaak dat ze niet interessant zijn, maar hackers denken daar anders over en kijken naar wat makkelijk te kraken is. Denk aan teeltstrategieën in Excel, die je op basis van historische informatie hebt opgebouwd. Wat gebeurt er als je ze kwijt bent?”
Kun je een voorbeeld geven van wat er fout kan gaan?
“Een klimaatcomputer heeft elke teler wel. Deze zijn verbonden met internet of een computer in het bedrijfsnetwerk. De vraag is: hoe goed heb je jouw netwerk beveiligd? Kwaadwillenden zouden, als ze erbij kunnen komen, gegevens wissen of bestanden gijzelen en vastzetten. Je kunt je teelt dan niet meer bedienen en je gegevens zijn weg. Dataveiligheid zou daarom een bedrijfsprioriteit moeten zijn.”
Wat zijn jullie ervaringen met dataveiligheid in de glastuinbouw?
“Wat je steeds meer ziet, is ‘social engineering’, zoals phishing e-mails. Deze aanpak wordt steeds verraderlijker en is direct gericht op de mens in een bedrijf. De mens is op het punt van dataveiligheid namelijk vaak de zwakste schakel. Daarnaast komt het ook voor dat ondernemers, waarvan data zijn gestolen, gechanteerd worden om losgeld te betalen voor het terugkrijgen van hun data.”
Wat kunnen bedrijven doen om zichzelf beter te beschermen?
“Veel klanten hebben niet eens een wachtwoord op hun computer, of beveiligen de toegang tot online applicaties met slechts één wachtwoord. Maar dat is niet genoeg. Denk na over de beveiliging van je netwerk, verander je wachtwoorden af en toe en stel bij voorkeur tweewegverificatie in voor alle applicaties. Steeds meer online applicaties vereisen dit ook. Daarnaast is voorzichtigheid geboden met toegang op afstand verlenen tot het bedrijfsnetwerk. Zoals aan derden als toeleveranciers of medewerkers die thuis willen werken. Verder is het erg raadzaam een keer een deskundige in te huren om de beveiliging van je netwerk op orde te brengen.”
Tekst: Koen van Wijk