Tijdens twee recente gewasbeschermingsdagen voor zowel de groente- als sierteelt bij Vertify/WHC in Naaldwijk en bij Botany in Horst namen telers en adviseurs kennis van nieuwe producten en proeven. In de presentaties werd ook stilgestaan bij de huidige trend van kouder telen en minder belichten. Wat betekent dat voor de ziekte- en plaagdruk en voor IPM-strategieën?

Over de opkomst en belangstelling op de themadagen van 5 en 6 oktober voor telers en adviseurs kunnen de organisatoren tevreden zijn, bevestigen Luc Kurris namens Royal Brinkman en Herman Vermeer namens Van Iperen. De derde themadag op 20 oktober bij Botany valt samen met de publicatie van dit verslag en kon dus niet worden meegenomen, maar het beeld zal daar niet heel anders zijn. In Naaldwijk waren de ochtenden gereserveerd voor de advieswereld. Voor telers was er een vergelijkbare middagsessie, waarna er met een drankje en hapje werd nagepraat.

Datagedreven teeltbeslissingen

Beide toeleveranciers trapten af met een plenair programma. Productspecialist Gewasbescherming Luc Kurris: “Het thema was energiezuiniger telen, waartoe veel telers zijn overgegaan. Lagere temperaturen en hogere vochtniveaus hebben invloed op de groei van de planten, op de vochtbeheersing én op de gewasbescherming. Zo kan de schimmeldruk toenemen en moet er misschien meer en actiever vocht worden afgevoerd dan gebruikelijk. Met verschillende luchtbehandelingsinstallaties, zoals DryGair, is dat te realiseren.”
In een workshop gaf de toeleverancier uit ’s-Gravenzande uitleg over de visie rond digitalisering en datagedreven teeltbeslissingen, waarvoor het de digitale Adviesgenerator heeft opgetuigd. “Gewasbescherming is één van de thema’s. Voor iedere teelt zullen daarin ook de toegelaten middelen en gebruiksadviezen worden opgenomen”, licht Kurris toe. “Tools zoals deze winnen snel aan belang en hebben hoge prioriteit binnen ons investeringsprogramma.”

Kouder telen en vochtbeheersing

Kurris vervolgt: “Daarnaast hebben we de bezoekers bijgepraat over de invloed van nog energiezuiniger telen op het klimaat en op de ziekte- en plaagbeheersing. Kouder telen kan leiden tot vochtophoping, waardoor ontvochtiging meer aandacht verdient. Zeker in deze tijd van het jaar zullen telers wat scherper moeten acteren op schimmels. Groene middelen krijgen daarbij steeds meer nadruk, want daar ligt het zwaartepunt van de innovatie. Dat geldt overigens ook voor de insecticiden.”

Green Deal

In het plenaire deel was ook plaats ingeruimd voor een presentatie over de Green Deal en de toekomstige beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Deze presentatie werd verzorgd door Jan Mostert, teamleider Biorational Innovation bij Certis Belchim.
“Hij gaf een interessant doorkijkje naar de toekomst van IPM”, vertelt Technisch specialist Gewasbescherming Herman Vermeer namens de toeleverancier uit Westmaas. “Globaal weet iedereen wel waar het naar toe gaat, maar het was nuttig en informatief om dat toegelicht te krijgen door een vooraanstaande middelenproducent en distributeur. Rechtstreeks contact met producenten is één van de aspecten die de gewasbeschermingsdagen zo waardevol maken voor telers.”

Rondgang proeven en presentaties

Na de plenaire bijeenkomst werden groepsgewijs de proeven en presentaties bezocht in de teeltafdelingen van de onderzoeksinstelling. Hieraan werd meegewerkt door een tiental producenten van middelen. Eén van de afdelingen stond in het teken van spuitproeven, die het belang van de juiste toepassingstechniek onderstreepten. Dit onderdeel werd verzorgd door Vertify in samenwerking met Glastuinbouw Nederland.

Aan het denken zetten

Ook Van Iperen had voor de themadag een eigen proef opgezet, gericht op luisbestrijding in chrysant. Vermeer: “We hebben vier middelen met uiteenlopende werkingsmechanismen en toepassingsadviezen met elkaar vergeleken en met een onbehandelde referentie. Van sommige middelen zeggen telers soms snel dat ze niet zouden werken. Naast een onbehandelde referentie zie je echter wel degelijk effect. De kunst is om het systeem zo in te richten dat je de luizen continu onder druk zet en de teelt schoon kunt eindigen. Daarin kunnen middelen met een beperkte knockdown werking toch nuttig zijn. Ik kon merken dat deze proef klanten toch aan het denken zette. Daar ben ik blij mee, want effectieve gewasbescherming is uitdagender dan ooit.”

Tekst en beeld: Jan van Staalduinen