ISO Group presenteert deze week op de IPM in Essen een robot die twee werkzaamheden kan uitvoeren: steksteken én transplanten. De nieuwe machine is een combinatie van de reeds bekende ISO Cutting Planter 2500 (automatische steksteekmachine) en de ISO Vision planter (transplanter).

Van de Cutting Planter 2500 staan er in de tuinbouw wereldwijd al ruim 80 in het veld.
Omdat bij veel kwekerijen het steksteken slechts in een beperkt deel van het jaar noodzakelijk is, creëerde de ISO Group een machine die naast het steksteken ook de bewortelde planten kan transplanten.

Verwisselbare grijperkop

Door een verwisselbare grijperkop wordt het mogelijk om na het steksteekseizoen de machine in te zetten als transplanter. Omdat de kop verwisselbaar is, kan de kweker ook verschillende grootte planten én verschillende tray en potmaten verwerken. Zo kan de klant, in overleg met ISO Group, kiezen om één of meerdere koppen te ontwerpen met één, twee of meerdere grijpers, die afhankelijk van plantgrootte en potmaat voor de juiste planthandeling en snelheid kan zorgen.

Veel meer flexibiliteit

Door deze ontwikkeling kan de machine langere tijd, in meerdere seizoenen en voor meerdere plantsoorten worden ingezet. Naast de ISO Cutting and TransPlanter is op de beurs ook de ISO Cutting Planter 2500 te zien, voor het automatisch steken van vele soorten stek. De resultaten van deze machine zijn naar tevredenheid van vele telers, aangezien verschillende van hen al meerdere machines per locatie hebben ingezet.

Foto: ISO Group.

Gerelateerd