De Nederlandse glastuinbouw staat, door meer onstabiel wordend klimaat, zuiniger stoken en intensiever recirculeren voor een aantal uitdagingen. Deze omstandigheden veroorzaken vaak abiotische stress die de groei en productiviteit van gewassen negatief beïnvloeden. Planten die goed groeien en de abiotische stress kunnen weerstaan zijn de basis van weerbare teeltsystemen.

Biostimulanten hebben potentie een belangrijke bijdrage te leveren aan het behouden en verbeteren van de productiviteit van gewassen. Deze producten stimuleren de voedingsprocessen van een plant, onafhankelijk van het gehalte aan nutriënten, met als doel het verhogen van tolerantie voor abiotische stress.

Effect van biostimulanten vaststellen

In 2024 is een project bij Wageningen University & Research gestart met een financiële bijdrage van de Club van 100. Dit project richt zich op het verbeteren van kennis over inpasbaarheid en effecten van biostimulanten in de glastuinbouw. Gekeken wordt naar het effect op groei, productiviteit en kwaliteit van het gewas in teeltsystemen met recirculatie en lagere energie input van warmte en belichting. Tevens levert dit project informatie om het effect van biostimulanten met behulp van (niet destructieve) metingen aan de plant (vroegtijdig) te kunnen vaststellen en kwantificeren.

Tekst: Marta Streminska