De boorwerkzaamheden voor het aardwamteproject Warmtebedrijf Bergschenhoek zijn afgelopen week begonnen. Hiermee is een start gemaakt om het vooruitstrevende project te realiseren dat 15 glastuinbouwbedrijven in de omgeving van duurzame warmte gaat voorzien.

Het project Warmtebedrijf Bergschenhoek is ontstaan uit een samenwerking tussen Wayland Energy en AgroEnergy, die één van de afnemers van de duurzame aardwarmte zal worden. De boorwerkzaamheden vinden plaats naast het terrein van kwekerij Hollandplant, die onderdeel uitmaakt van de Wayland groep.

Voorbereiding

Hoofdaannemer van het project AMT International legde al eerder alle ondergrondse leidingen en buizen aan. AMT International deed op zodanige wijze dat bij een geslaagde boring zo snel mogelijk warmte geleverd kan worden aan de glastuinbouwbedrijven in het gebied.

Boorwerkzaamheden

Momenteel zijn de boorwerkzaamheden in volle gang. De boor heeft op dit moment een diepte bereikt van 1.100 meter; dit is halverwege de beoogde diepte van de productieput die zich op ruim 2.000 meter onder de grond bevindt. Ewald Pelser, directeur van Wayland Energy, kijkt uit naar het moment dat het project duurzame warmte levert aan de glastuinbouwgebieden in de omgeving: “Op deze manier wordt samen met AgroEnergy een fossiele warmtebron op een bestaand warmtenet vervangen door een duurzame warmtebron.”

Optimale warmtelevering

Warmtebedrijf Bergschenhoek is het eerste aardwarmteproject van Wayland Energy. Naar verwachting kunnen de eerste bedrijven eind dit jaar op het warmtenet worden aangesloten. Samen met AgroEnergy stemt Wayland Energy de warmtelevering aan de ondernemers af om zo tot een zo optimaal mogelijke warmtelevering te komen. Om dit te realiseren, stelden beide partijen een centrale warmtebuffer op.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto: Wayland Energy.

Gerelateerd