Jean-Christophe Giron is de uitvinder van het ‘intelligente’ SageGlass. Dit is een glassoort die elektronisch gestuurd van tint kan veranderen. Daarmee is de hoeveelheid licht die het doorlaat automatisch te regelen. Het glas is ontwikkeld voor energiezuinige gebouwen, maar is mogelijk ook interessant voor kassen.
In tegenstelling tot oudere glastechnologieën die automatisch van kleur veranderen wanneer bepaalde warmte- of lichtniveaus worden bereikt, kan SageGlass worden geregeld op basis van persoonlijke voorkeuren. Gebouwen zijn goed voor 40% van het wereldwijde energieverbruik, maar SageGlass kan de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw of woonruimte te verwarmen of koelen aanzienlijk verlagen. De innovatie belooft ongeveer 30% energie in gebouwen te besparen, in vergelijking met standaard glazen ramen. Het glas kan 98% van alle zonnestraling tegenhouden. Blinderen en schermen is niet meer nodig. SageGlass kost evenveel of zelfs minder dan traditioneel glas. Het leeuwendeel van de besparingen worden echter bereikt op lange termijn door de kosten voor elektriciteit en airconditioning te beperken met maximaal 20%.
Hoe het werkt
SageGlass maakt gebruik van een speciale coating van vijf nanolagen, die tezamen dunner zijn dan 1/50e van een menselijke haar. De coating bestaat uit twee transparante geleiderlagen (TC) lagen rond een elektrochrome (EC) laag, een ionengeleider (IC) en een tegenelektrode (CE). De elektrochrome laag is verantwoordelijk voor de tint van het glas. Als laagspanning stroom (minder dan 5 V DC) wordt gezet op de transparante geleiderlaag die de tegenelektrode raakt, verplaatsen lithiumionen en elektronen zich van de ionengeleidende laag naar de elektrochrome laag. Dit proces maakt de coating donkerder. Om het glas te besturen kan worden gekozen voor een automatiseringssysteem voor het hele gebouw, een muurswitch of een combinatie. Ze kunnen pre-set tintlevels instellen tussen 1% en 60% zichtbare lichttransmissie. Of het revolutionaire glas ook geschikt is voor toepassing in kassen is nog niet bekend.
Bron: EPO