Op 13 september is de bouw van de Greenport Horti Campus in Naaldwijk van start gegaan. Ook werd de nieuwe naam onthuld: World of Westland. Over een jaar kunnen er 1200 studenten lessen volgen en kunnen tachtig bedrijven er hun nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de tuinbouw tonen. World of Westland wil hét mondiale kennis- & innovatiecentrum van de glastuinbouw worden.

Enkele honderden prominenten uit de tuinbouwsector keken gisteren naar een driedimensionale presentatie over het nieuwe gebouw dat op het nog braakliggende terrein tegenover de bloemenveiling zal verrijzen. Het slaan van de eerste paal van het gebouw werd onderbroken door studenten, die liever zelf de lijnen uit wilden zetten. Met rood-wit lint werden de contouren zichtbaar gemaakt.

Onderwijs

Het complex combineert drie functies: onderwijs, onderzoek en presentatie. Naast mbo-studenten van het Albeda College, ROC Mondriaan en Lentiz onderwijsgroep biedt de school ook ruimte voor hbo-instellingen en onderzoeksinstituten. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is reeds gestart. Een leergang voeding & gezondheid wordt opgezet, onder andere met hulp van Koppert Cress. Dutch Flower Group en Nature’s Pride geven hun input aan de opleiding handel & logistiek. Het pand krijgt een mechatronica lokaal, een bloembindlokaal en een auditorium met 300 zitplaatsen.

Onderzoek

Demokwekerij Westland verlaat eind 2017 haar huidige locatie aan de Zwethlaan en bouwt volledig nieuwe onderzoekskassen met de nieuwste technologieën. Directeur Peet van Adrichem: “Continue en versnelde innovatie is van groot belang om de koploperspositie van Nederland in de wereld te behouden. Wij initiëren en faciliteren teelt- en techniekinnovaties voor de nationale en internationale glastuinbouw. Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend dat wij onderdeel zouden uitmaken van World of Westland.”

Etalage

De derde poot van World of Westland wordt een demonstratie- en presentatieruimte. Tachtig bedrijven kunnen er hun nieuwste bloemen, planten en technieken laten zien op een oppervlakte van bijna een hectare. Tot genoegen van Jaap van Duijn, een van de initiatiefnemers, is tachtig procent daarvan inmiddels verhuurd.
World of Westland moet bovendien als leidraad dienen voor buitenlandse bezoekers die voor de tuinbouwsector naar het Westland komen. Mark Zwinkels van Greenport Food & Flower Xperience: ,,Zij weten vaak niet waar ze moeten beginnen als ze naar Westland komen. Dit wordt een plek waar ze zich kunnen oriënteren.”

Bron: Greenport Horti Campus/AD Westland. Artist impression: Greenport Horti Campus.