Drie groentetelers uit de regio Zuid-Oost-Brabant en Limburg bundelen de krachten. Fresh Valley, Tielemans Groentekwekerij en Mellantas zetten een volgende stap om hun bestaande samenwerking verder uit te breiden. Door het verder bundelen van de krachten groeit het bedrijf uit naar ruim 25 ha groente- en fruitteelt op locaties in Uden, Boekel, Maasbree en Sevenum.

De geschiedenis van de bedrijven gaat terug tot in de vorige eeuw. In de jaren 50 maken de families van den Brand en Tielemans kennis met de tuinbouw. 25 jaar geleden is de samenwerking tussen de bedrijven ontstaan met het telen van tomaten.

Verjonging

Onder de naam Fresh Valley worden naast de l’Amuse troscherrytomaten ook Fit-Q mini-komkommers geteeld en verkocht waarbij Sevenum de hoofdlocatie wordt. Verkoop van de geteelde aardbeien en komkommers blijven via de huidige kanalen lopen, respectievelijk BerryWorld in Made en Kompany in Venlo. Deze samenwerking maakt het mogelijk een nog hoger niveau te bereiken. De kennis en ervaring worden samengevoegd om naast de verkoop ook HR en energie te optimaliseren.
Door de samenwerking krijgt het bedrijf een goede balans tussen de jarenlange ervaring van Bert van de Brand en René Tielemans in combinatie met de verjonging met Giel Janssen en Sam van Duifhuizen. Dit is ook van belang voor de continuïteit.

Verkoop en verpakken

Alle l’Amuse troscherrytomaten en Fit-Q mini-komkommers worden verpakt en verkocht vanuit Sevenum door accountmanager Teun van Roosmalen waarbij de tomaten ook verkrijgbaar blijven voor de klok bij Veiling ZON. Van Roosmalen heeft zijn jarenlange loopbaan in de handel van verse producten ingeruild voor rechtstreekse verkoop. “Het telen en rechtstreeks verkopen vanuit de tuin van gepassioneerde telers heeft mij altijd aangesproken en ik ben blij dat ik nu het verschil kan maken door verse producten met dezelfde passie te verkopen”

De verschillende bedrijven

De tomaten van Fresh Valley worden geteeld op locaties in Uden (2,75 ha) en Maasbree (6,25 ha). Door de spreiding van plantdata en gebruik van belichting is Fresh Valley in staat jaarrond ruim 16 miljoen heerlijke smaaktomaatjes te produceren. Het bedrijf beschikt tevens over een moderne inpakhal waar alle tomaten verpakt worden naar de wensen van de klant.
Tielemans Groentekwekerij is een teeltbedrijf dat gespecialiseerd is in het telen van komkommers en troscherrytomaten. Het bedrijf is met 2 locaties in Boekel 12 ha groot. Behalve tomaten en komkommers werkt het bedrijf ook constant aan verticale samenwerking in de keten. Zo levert het bijvoorbeeld via Kompany komkommers aan alle 54 winkels van Jan Linders in Zuid-Oost Nederland.
Mellantas is een komkommerkwekerij gelegen in het Limburgse Sevenum. Het bedrijf teelt voornamelijk baby- en minikomkommers. Het bedrijf werd begin 2022 door Sam Duifhuizen overgenomen van Hans en Carla Houben.