Twee ogenschijnlijk enorme handen en een klein hompje zag ik door de lucht gaan en op de buik van mijn vrouw belanden. Het leek alsof de tijd stilstond. In die misschien maar drie seconden functioneerde alles meteen: ogen open, huilen en zag ik daar nu ook die kleine vingertjes bewegen? Het is een wonder van de natuur en natuurlijk van mijn vrouw. Want laten we eerlijk zijn: ik heb een deel van de bouwtekeningen aangeleverd en daarna stond ik toch wat aan de zijlijn.

Bouwtekeningen gaan ook vooraf aan het thema van dit nummer: Kasconstructie. Hoe innovatief zijn tuin- en kassenbouw eigenlijk? Is de Venlokas zoveel gewijzigd de laatste jaren? Qua vorm misschien niet, maar als je beter oplet, zie je toch telkens verbeteringen. Een compleet nieuw type kas: dat valt ook niet mee. Een vierkante meter vloerbedekking is duurder dan een vierkante meter kas. Dat geeft aan hoe efficiënt de tuinbouw is georganiseerd. Maar brengt die efficiency ook rendement?

Dit nummer zoomt ook in op nieuwe, gedurfde concepten. Durf daar over na te denken, want wat zijn de gevolgen van de duurzaamheidsslag die wordt gemaakt? Wat als je straks op momenten geld toe krijgt om elektriciteit van het net te halen? Wat betekent dit voor bijvoorbeeld de verwarming en je belichtingsinstallatie? Soms moet je even op de pijp gaan zitten om na te denken. Niet steeds doorgaan met hetgeen je al deed en proberen je kostprijs nog verder omlaag te halen.

Het draait om de markt, maar hoe creëren we meerwaarde? Dat vroegen wij ons ook af bij Techniek in Tuinbouw. Wij hebben een kas gebouwd, maar wel een bijzondere. Kweecker is een high-end kasje waarin je je eigen groenten kunt telen, geheel geautomatiseerd via een app op je telefoon, in combinatie met een microcomputer. Dit kost bijna het honderdvoudige van een vierkante meter vloerbedekking. Strak, hip en trendy op een vloeroppervlak van slechts een halve vierkante meter. Wij gaan de uitdaging aan en zijn trots op ‘De Librije’ als eerste horecaklant.

Is dit geen unieke kans voor tuinbouwpromotie? Willen we niet juist met de consument in contact komen en een beter beeld achterlaten dan illegalen in de kas en bespoten producten uit de kas? Een ding heb ik echter wel geleerd na de geboorte van onze dochter: hoe creatief wij ook zijn, het wonder der natuur valt niet eenvoudig te evenaren.

Stefan Persoon, Innovatiemakelaar techniek