Op initiatief van voorzitter Stefan Hendriks en bestuurslid Leon van Mil hebben 21 leden van Tuinbouw Jongeren Oostland (TJO) een interessante excursie gemaakt naar Engeland. Er werden niet alleen telers bezocht – zowel groente als sierteelt – maar ook diverse retailkanalen, variërend van supermarkten en bloemenwinkels tot groothandel en bouwmarkten. “In de keten wordt zeer klantgericht gedacht”, zo concludeert Hendriks na het bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Na aankomst in Engeland op vrijdagochtend 20 oktober, werd allereerst een bezoek gebracht aan Southampton in het zuiden van Engeland. In het gebied Chichester zijn diverse tuinbouwbedrijven gevestigd. “Het eerste bedrijf dat we bezochten kweekt onder andere zaailingen en stekken van diverse potplanten, groente- en terrasplanten”, meldt de TJO-voorzitter. Aansluitend werd Tangmere Airfield Nurseries bewonderd. Dit is het grote, imposante paprikateeltbedrijf van Dirk Houweling, die zijn tuinbouwroots in Bleiswijk heeft. De laatste stop op de eerste excursiedag betrof een traditionele Engelse teler met tunnelkassen en buitenteelt.

Klantgericht

De zaterdag stond voor een belangrijk deel in het teken van de afzetketen. De groep nam een kijkje bij verscheidene schakels in de keten tussen producent en consument. “Het is altijd interessant om te zien hoe de tuinbouwproducten, zowel groente als sierteelt, op deze belangrijke afzetmarkt in de schappen liggen. Daarom hebben we supermarkten bezocht, maar ook de groothandel, bloemisten en zelfs bouwmarkten”, verduidelijkt Hendriks. Afsluitend werd een kijkje genomen bij een Britse teler van orchideeën, kalanchoës en poinsettia’s.
Op zondag stond nog een bezoek aan een bloementransporteur en -handelaar op het programma. “Leuke bijkomstigheid was dat dit bedrijf erg positief was over de producten van ‘onze’ telers uit het Oostland, die met veel enthousiasme in Engeland worden vermarkt.” Volgens Hendriks is de belangrijkste les van de korte trip naar Engeland dat de Britse telers erg goed inspelen op de wensen van hun klanten. “Met name door een breed assortiment aan te bieden, in plaats van een enkel product.”

Ontspanning

Naast de excursies naar uiteenlopende bedrijven, stond het weekend ook in het thema van netwerken en gezelligheid. Op zaterdag werd in Londen bijvoorbeeld nog een Engelse voetbalwedstrijd mee gepakt. De TJO-groep bestond uit twintig mannen en een vrouw.
De eerstvolgende bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Oostland is op zaterdagmiddag 18 november. Belangstellenden zijn van harte welkom, meer informatie is te vinden op de website.

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd