Dat ze voorgedragen waren voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017 was geen geheim, maar Dennis en Thomas Bunnik waren toch verrast toen bestuursvoorzitter Nico Koomen hen een felicitatiebezoek bracht. “Het voelde een beetje als de dag waarop je de examenuitslag van de middelbare school krijgt”, vertelt Dennis Bunnik.

De neven moesten op vrijdag 28 oktober aanwezig zijn op hun bedrijf in Bleiswijk voor een eventueel verrassingsbezoek. Op het moment suprême was er toch nog even verwarring. Terwijl Koomen naar een lid van de directie vroeg, bleek dat een opmerkelijke vraag. Bunnik Plants heeft namelijk geen directie. Het bedrijf heeft een platte structuur zonder hiërarchie, waarbij iedere werknemer, inclusief de eigenaren, gelijk is. Daarom namen de neven samen met de aanwezige medewerkers de bloemen en taart in ontvangst.

Internationaal georiënteerd

Volgens de jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs kun je in het tuinbouwgebied Bleiswijk niet om Bunnik Plants heen. Het internationaal georiënteerde familiebedrijf steekt graag de handen uit de mouwen en zoekt daarbij naar de meest duurzame oplossingen. Bovendien is het onderscheidend op gebied van duurzaam en marktgericht ondernemen en continu op zoek naar verbeteringen om aan de wens van de klant te blijven voldoen.
Het bedrijf viel al eerder in de prijzen. In 1994 ontvingen Fred, Frans en Hans Bunnik de Tuinbouw Ondernemersprijs. Nu er een nieuwe generatie is toegetreden heeft Royal Flora Holland het bedrijf opnieuw voorgedragen. De twee andere finalisten zijn vollegrondsgroentebedrijf Green Specialties Holland in Lierop en bloembollenbedrijf Jac. Uittenbogaard & Zonen in Noordwijkerhout. De uitreiking vindt plaats op 11 januari in de Keukenhof.

Tekst: Pieternel van Velden, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke