De transitie naar robuuste, duurzame teeltwijzen vergt aanpassingen van telers én fabrikanten. Syngenta maakt vaart met het ontwikkelen van biologische oplossingen. Dit werd nog eens onderstreept tijdens een goed bezochte kennismiddag voor gewasbeschermings-, bemestings- en teeltadviseurs. Crop advisors Caroline van den Hoek (glastuinbouw & boomkwekerij) en Maikel van den Berg (fruitgewassen) lichten toe hoe het enorme potentieel van de natuur wordt ontsloten.
Bij de term biologicals denken we in eerste instantie aan natuurlijke plaagbestrijders en gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Die horen er ook beslist bij. Syngenta schaart ze onder de noemer ‘biocontrols’: oplossingen die primair bedoeld zijn om ziekten en plagen in toom te houden. Biostimulanten, die helpen om de bodemgezondheid, gewasgroei en de natuurlijke weerbaarheid of productiviteit te verbeteren, vormen de tweede pijler. De derde groep omvat bionutriënten. Dit zijn producten die op biologische wijze nutriënten beschikbaar stellen voor gewassen en een efficiënter gebruik mogelijk maken van water en meststoffen. Nutriënt en Water Use Efficiency (NUE/WUE) zijn termen die we in dat verband vaker gaan horen.
Focus op biologie
“De speelruimte voor chemische gewasbescherming wordt steeds kleiner. Gelukkig vormt de natuur een onuitputtelijke bron van inspiratie en nieuwe oplossingen”, vertelt Van den Hoek. “Daarom zetten wij voluit in op ‘biologicals’. Inmiddels heeft Syngenta wereldwijd 45 biologicals geïntroduceerd, verdeeld over biocontrols, biostimulanten en bionutriënten. Samen met onze R&D partners wordt dagelijks nieuwe kennis ontwikkeld en vertaald in praktische oplossingen.”
Innovatiereis
Tijdens de kennismiddag in februari namen medewerkers en gastsprekers de bezoekers mee op hun ‘innovatiereis’, die meerdere workshops omvatte. Veel voorbeelden hadden betrekking op producten die al zijn toegelaten, zoals het bio-fungicide Taegro, de biostimulanten Hicure en Quantis en de bionutriënt Vixeran. Deze producten (en meer) zijn allemaal relevant voor de professionele tuinbouw. Andere voorbeelden hadden betrekking op mondiale hoofdgewassen, zoals granen en aardappelen. Daarin kwamen ook innovatieve biologicals aan bod die gewassen beter bestand maken tegen onder andere droogtestress en verzilting.
Ontwikkeling en screening
“Alle biocontrols moeten de officiële toelatingsprocedures doorlopen en worden uitgebreid getoetst, ook in geïntegreerde strategieën met andere middelen en werkzame stoffen”, vertelt Maikel van den Berg. “In Europa is daar veel tijd mee gemoeid, maar er zitten meerdere biofungiciden en -insecticiden met een unieke werking in de pijplijn. Onze biologische strategie, die zo’n tien jaar geleden is ingezet, begint nu duidelijk vrucht te dragen. Daarnaast blijven we hulpstoffen met toegevoegde waarde ontwikkelen, zoals uitvloeiers, hechters en opnameverbeteraars.”
Ook in biostimulanten en bionutriënts wordt stevig geïnvesteerd. In Noorwegen is zelfs een speciale R&D- en productielocatie opgezet voor algen en zeewier, die een belangrijke bron zijn van nutriënten en plant-beneficiaire inhoudsstoffen.
Sta open voor innovatie
“Biologische oplossingen hebben de land- en tuinbouw heel veel te bieden”, vat Van den Hoek samen. “Op kennisevents, vakbeurzen, demoproeven en ons online Expert Centre laten we zien wat we doen en delen we onze kennis met telers en adviseurs. De website is onlangs uitgebreid met een biologicals portal, waar veel praktische informatie te vinden is. Ik nodig iedereen uit om daar een kijkje te nemen, de ontwikkelingen te volgen en open te staan voor nieuwe groene oplossingen. Het aanbod daarvan wordt met het jaar groter.”
Tekst: Jan van Staalduinen