De Chinese fruitsapfabrikant Haisheng, een bedrijf met meer dan 2000 werknemers, heeft bij Kubo een Ultra Clima-kas besteld. Het gaat om een volledig gesloten kas van 12 hectare die voor Kubo een waarde vertegenwoordigt van circa 14 miljoen euro.

Het is voor Kubo het eerste grote project in China. De kassenbouwer kreeg de opdracht door zich in te schrijven voor de openbare aanbesteding. Het Westlandse bedrijf zal het eerste deel van het kassencomplex nog dit jaar opleveren. De opdrachtgever Haisheng exporteert jaarlijks voor circa 176 miljoen euro aan sappen.

Een ‘doorbraak’

Directeur en eigenaar Wouter Kuiper (41) van Kubo noemt, in het Financieele Dagblad, de opdracht voor de tomatenkas een ‘doorbraak’, omdat het tot op heden Kubo niet was gelukt om in China projecten te verkopen. De Chinezen bestelden de zogeheten Ultra Clima-kas, een speciale kas die Kubo een paar jaar geleden zelf ontwikkelde. Deze volledig gesloten kas verbruikt weinig energie en ook zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig omdat plantenziekten minder kans krijgen.

Turn-key project

Kubo levert de kas als een turn-key project in China op. Het bedrijf verricht daarbij alle mogelijke voorbereidingen in Nederland en verscheept straks vanaf hier alle materialen naar China. Ter plekke bewerken dan lokale bouwvakkers onder supervisie van een Nederlandse aannemer de grond en zetten zij de kas neer. Vorige maand haalde Kubo ook al het nieuws, toen het een prestigieuze opdracht kreeg van een olieconcern uit Oman. In die golfstaat gaat het bedrijf een zonnekascomplex bouwen, dat uit zonne-energie stoom kan opwekken. Dat kassencomplex wordt zelfs 190 hectare groot en moet in 2018 klaar zijn.

Bron: Financieele Dagblad. Foto: Kubo.