Infinity Chrysanten levert sinds vorige maand niet alleen troschrysanten, maar ook santini’s. Hiermee wil Coöperatie Kreling Chrysanten, waar het bedrijf toe behoort, haar productpalet verbreden en klanten beter kunnen bedienen. De eerste resultaten zijn veelbelovend: volgens teler Arne Kreling is er volop vraag naar santini’s en zijn de prijzen goed. Volgend jaar wordt een nieuwe kas gebouwd voor de teelt van dit type chrysant.

Het in Bruchem gevestigde bedrijf is van Arne Kreling; met zijn 23 jaar waarschijnlijk één van de jongste chrysantentelers van ons land. “Mijn ouders teelden altijd al chrysanten, dus het was voor mij niet meer dan logisch om dit ook te gaan doen”, vertelt hij. “Vier jaar geleden begon ik op een huurlocatie van mijn ouders en op 1 april van dit jaar nam ik een kas van 3,7 hectare over.”

Breder palet

Het bedrijf van de jonge ondernemer omvat vandaag de dag 8,5 ha. Tot voor kort werden hier louter troschrysanten geteeld, maar sinds kort is 3,7 ha gereserveerd voor de teelt van santini’s. “De keuze om over te schakelen, maakten we binnen de Coöperatie Kreling Chrysanten; een samenwerkingsverband van diverse bedrijven, die gezamenlijk hun afzet regelen. Voorheen werden binnen de coöperatie alleen troschrysanten geteeld, maar door ook santini’s te gaan leveren willen we onze klanten een breder palet bieden en beter kunnen bedienen. Sommige retailers die troschrysanten bij ons kochten, klopten voorheen ergens anders aan voor santini’s. Dat hoeft nu niet meer.”

Vertrouwen

Het bedrijf teelt zes verschillende santini-rassen, uit de koker van veredelaar Deliflor Chrysanten. In week 34 werden de eerste rassen geplant, waarna op 16 oktober de eerste takken werden geveild. “Op 16 november kwam de miljoenste voor de klok. We brengen al onze santini’s, die we in de markt zetten onder de merknaam Infinity, voor de klok bij FloraHolland. Dit loopt via de coöperatie”, legt Kreling uit.
“De vraag en ook de prijzen zijn tot nu toe goed. Daarnaast liggen er al diverse aanvragen voor volgend jaar. Het feit dat klanten ons kennen van de troschrysanten is hierbij een voordeel; dat geeft hun vertrouwen. Daarbij is de santini een product in opmars. Het gaat namelijk om een lang houdbare bloem, het product is een mooie boeketvuller en het is daarnaast jaarrond beschikbaar. We hebben ook niet het idee dat de santini’s markt ‘wegsnoepen’ van onze troschrysanten; het is een heel ander product.”

Nieuwbouw

De ondernemer heeft grootse plannen voor 2024: dan wordt namelijk 4 ha nieuw gebouwd. Deze kas zal volledig worden ingericht voor en afgestemd op de santini-teelt. “Nu produceren we in een ‘troschrysanten-kas’; dat is niet optimaal. Straks kiezen we bijvoorbeeld voor ander gaas en een grotere inzet van oogstmachines. De plantdichtheid is namelijk hoger dan bij troschrysanten, ook groeit dit gewas sneller. Overigens betekent de nieuwbouw geen forse uitbreiding van de teelt: in de kas die we nu hiervoor benutten, gaan we dan weer troschrysanten telen. Maar wellicht hoort een verdere groei in santini’s op termijn wel tot de mogelijkheden. Na de realisatie van de genoemde 4 hectare kunnen we namelijk nog eens 5 hectare bijbouwen.”

Tekst: Ank van Lier