Het gaat goed met de export van troschrysanten naar Oost-Europa. Theo Dirkx van chrysantenkwekerij Janssen Maasbree vermoedt dat de vraag vanuit Polen en Oekraïne nog sneller stijgt dan vanuit Rusland, dat vorig jaar duidelijk meer snijbloemen uit Nederland importeerde en die lijn in het eerste kwartaal doortrok.

“Het is voor ons echt een goed jaar”, aldus Dirkx. “Wij zetten vrijwel alles af via de klok en weten niet waar ons product uiteindelijk te koop ligt, maar voor onze trouwe klanten is Oost-Europa bijzonder belangrijk. Wat ik opvang is dat Polen en Oekraïne sterk in de lift zitten. Nog meer dan Rusland, dat per saldo natuurlijk wel een veel grotere markt is.”
Volgens de teler laten vooral troschrysanten dit jaar goede prijzen noteren en daarmee is hij spekkoper. “Wij telen al meerdere jaren ‘Bacardi White’ en ‘Celebrate Yellow’ en die liggen goed in de markt. Voor Santini’s, die we vorig jaar nog op kleine schaal teelden maar dit jaar niet meer, lijkt er sprake van een gemiddeld jaar en de pluizers zitten wat in de verdrukking.”

Intensiveren

Janssen Maasbree beschikt over 13 ha kassen. Daar zal het voorlopig bij blijven. “Wij willen niet groeien, maar intensiveren”, stelt Dirkx. “Dat willen we bereiken door over te stappen van SON-T naar LED-licht.”
Een eerste proef op 1.500 m² leverde nog niet het gewenste resultaat op. De ondernemer broedt nog op een aangepast belichtingsregime in het nieuwe belichtingsseizoen. Dat gebeurt in overleg met Delphy, Signify en enkele andere bedrijven, want de Limburgse teler is niet de enige die hierop inzet. “Ons uiteindelijke doel”, besluit de teler, “is om met dezelfde input aan energie, maar een andere lichtreceptuur, een flinke productiestijging te realiseren met behoud of verbetering van de kwaliteit.”

Tekst: Jan van Staalduinen, beeld: Wilma Slegers