De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw heeft in de week voor Kerstmis een vierde installatie het predicaat ‘erkende installatie’ gegeven. Het betreft de CleanLite van HortiMax uit Maasdijk. Al eerder werden zuiveringsinstallaties van Agrozone, Enthoven Techniek en WaterIQ goedgekeurd.

Per 1 januari 2018 geldt een algemene verplichte zuivering van restwaterstromen. Voor toepassing van enkele gewasbeschermingsmiddelen geldt deze verplichting al eerder. Een zuiveringsinstallatie moet minimaal 95% van de gewasbeschermingsmiddelen verwijderen uit het lozingswater.

Beoordeling zuiveringsinstallaties

Leveranciers van technische zuiveringsinstallaties moeten hun apparatuur laten beoordelen via een protocol. Indien de installatie voldoet, wordt deze geplaatst op de BZG-lijst. In 2014 startte Wageningen University & Research al onderzoek naar verschillende methodes om restanten van gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater te halen. De oplossing van HortiMax, met lage druk UV in combinatie met waterstofperoxide, viel toen al op als efficiënte zuiveringsmethode. Op basis van de aangescherpte wetgeving – 95% zuivering in plaats van 85% – deed het bedrijf in samenwerking met Van Remmen UV het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar de meest efficiënte toepassing van deze techniek. De nieuwe versie is daarvan het resultaat. De installatie is beschikbaar met oplopende capaciteit vanaf 10 m3 per dag.

Meer informatie over de BZG-lijst en de invoering van de zuiveringsverplichting voor de glastuinbouw is te vinden via deze link.

Gerelateerd